Kultúra

Egy animációs film születése képekben

Traub Viktória Vastojás című alkotásának munkafolyamatát izgalmas képekben mutatja be a fővárosi Deák 17 galéria kiállítása

Nem sokkal az Uránia filmszínházban tartott első nyilvános vetítése után a Deák 17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galériában tekinthető meg Traub Viktória Vastojás című animációs filmje. A galéria egyedülálló kiállítást szervezett a film köré: grafikákon és képes forgatókönyveken keresztül mutatják be, miként készült el a mű. Az alkotó lapunknak elmondta, egy néprajzi kutatás is ötletül szolgált a történet egyes motívumaihoz.

látványtervek 20150225
Látványtervek is láthatók a néprajzi hagyományokból táplálkozó meséről (Fotó: Hegedüs Róbert)

A hagyományos és a modern animációsfilm-technikákat ötvözi az elsőfilmes Traub Viktória a Vastojás című filmjében, amelynek létrejöttét most megmutatja a látogatóknak a Deák 17 galéria. A főváros által működtetett, közelmúltban megnyílt helyszínen kiderül, hogy az egyes karaktereket, látványterveket kézzel rajzolta meg az alkotó, a most kiállított képes forgatókönyv, az úgynevezett storyboard is az ő, illetve Darabos Zsuzsa keze munkáját dicséri. A köztes részeket pedig digitálisan egészítették ki, így a kézi rajz és a digitális technika egyszerre van jelen a munkáiban.

Kaposi Dorka, a galéria vezetője érdeklődésünkre egyebek mellett a film igényes látványvilágát hangsúlyozta. „Komoly néprajzi elemekre épül a mese képi világa. A szürreális és a való világot olyan szinten képes összemosni, hogy többször végig kell néznünk a filmet, mire rájövünk, hogy éppen az illúziókban vagy a valóságban járunk. Színekkel és árnyalatokkal különbözteti meg ezt a kétféle valóságot az alkotó: az álomvilág türkizes, a létező pedig melegebb színekre épül. Nagyon érdekesnek találom a Vastojásban azt is, hogy minden korosztály mást figyel meg benne” – mutatott rá.

A figurák közül nagy kedvenc a vascsirke, de Irgumburgula, a szörny is megmozgatja a gyerekek fantáziáját – ezt már Traub Viktóriától tudtuk meg. „A történet születésekor egyes motívumokat Erdélyi Zsuzsanna néprajzi gyűjteménye ihletette, amelyek alapján teljesen saját mesét alakítottunk Gergely Dorkával közösen. Egy ilyen filmen tizenöt–húsz ember dolgozik, nagyon izgalmas folyamat volt, ahogyan a figurák maguk írták tovább a történetet” – mondta.

A Médiamecenatúra program Macskássy-pályázatának tavalyelőtti támogatásával készülhetett el Vastojás című alkotás. A történet főhőse Benedek, akinek eltévedését, majd hazatalálását követhetjük nyomon. Útja során számos furcsa lénnyel hozza össze a sors a beszélő fák (valójában szélhárfák) erdejében, nem beszélve a hatalmas szörnyharcsáról. Ehhez a népmesei elemekben gazdag cselekményhez biztosít hátteret a remekül megalkotott szín- és formavilág. Az egyes karakterek pedig olyan színművészek hangján szólalnak meg, mint Für Anikó, Ujlaki Dénes és Reviczky Gábor.

A Deák 17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galéria küldetése szerint oktató jelleggel foglalkozásokat is tart főként alsó-, illetve felső tagozatos általános iskolások számára, de idősebb korosztály is bejelentkezhet ezekre az alkalmakra. Elsősorban olyanok érdeklődésére számítanak, akik animációt tanulnak, hiszen őket érdekli leginkább a film elkészülésének folyamata. Traub Viktória lapunknak elmondta, nagyon várja az első ilyen alkalmat. „Az a koncepció, hogy a gyerekek képzeletvilágát inspirálva megmutassuk, miként tudják megtervezni saját szörnyüket, ábrándjaikat” – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a film további útjával kapcsolatban sok tervük van: többek között arról is szó van, hogy mesekönyv formájában kiadják majd.