Kultúra

Csütörtökön startol a VII. Avasi Borangolás

A látogatókat 60 borászat, 20 gasztropont, 6 nagykoncert és 30 utcazenész várja

Helyi-és vendégborászokkal, gasztronómiai programokkal, zenei koncertekkel és irodalmi műsorokkal várja három napon át a borsodi megyeszékhely a fesztiválozókat. Az idén hetedik alkalommal tartandó Avasi Borangolás rendezvénye Miskolc történelmi pincesorán várja a borokra és a kulturális eseményekre szomjazó látogatókat, csütörtöktől szombat estig.

Helyi-és vendégborászok, utcazenészek és ismert zenei formációk, művészeti programok, valamint jónevű gasztroműhelyek gondoskodnak mindazok hangulatáról, akik úgy döntenek, hogy Miskolcon töltik a hétvégét. Csütörtöktől szombat estig minden generáció találhat magának testhezálló kikapcsolódási formát Miskolcon, hiszen az Avasi Borangolás 40 helyszínén 70 program várja az érdeklődőket, igényeljenek akár könnyed szórakozást, akár magaskultúrát.

A tartalmas programok egészen különleges atmoszférájú helyszínen kerülnek megrendezésre, a történelmi Avasi Pincesor ugyanis Európában is egyedülálló látványosság, a városhoz szervesen kapcsolódó Avas hegy oldalában elhelyezkedő mintegy 800 pincével és borházzal. A szerényen meghúzódó és patinásan felújított – esetenként 3-400 éves – pincék, présházak mesés közegében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Bükki borok mellett mindazokkal a művészeti és gasztronómiai kincsekkel, amelyekkel Észak-Magyarország büszkélkedhet.

Az Avasi Borangolás során 60 borászat, 20 gasztropont, 6 nagykoncert és 30 utcazenész lehel életet a sokáig méltatlanul magára hagyott pincesor borászataiba, présházaiba. Miskolc város két meghatározó épített értéke is eme helyszínen magasodik; a középkori Avasi Református Templom, valamint az Avasi Kilátó. Előbbiben hallható a Kiss Kata Zenekar csütörtök este hat órától, utóbbiban ígér ugyancsak remek koncerthangulatot – többek között – a péntek este fellépő Margaret Island, valamint a szombaton színpadra lépő Compact Disco, és Quimby zenekar.

Nem fognak unatkozni a magaskultúrára fogékony látogatók sem, hiszen idén szépirodalmi műsorral, komolyzenével és színházi produkciókkal is gazdagodott a fesztivál. Különleges csemegét ígér az írók, költők borkóstolóval egybekötött irodalmi estje pénteken hat órától, melynek az Avasi Református Egyházközösség gyülekezeti terme és kerthelyisége ad otthont. Színházi élményekről a Miskolci Nemzeti Színház, illetőleg a Grund Pinceszínház gondoskodik, emellett a csütörtöktől szombatig tartó fesztivál színvonalát emelik a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Miskolci Balett és a Csodamalom Bábszínház műsorai. Szimpóziumnak is helyet ad a rendezvény, Eredetvédelem a Bükki Borvidéken címmel tudományos konferenciát tartanak a Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Közgyűlés Dísztermében a borászati szakma képviselőivel. A Bükki borok mellett egyébiránt Tokaj, Szekszárd, Etyek borászatainak tételei is kóstolhatóak lesznek a borangoláson, és persze ínycsiklandó ételekből sem lesz hiány, amit az Avas több pontján, így az Avas tetőn és az Avas Ligetben kialakított Gasztroplaccon kínálnak az éttermek.

A Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület által életre hívott fesztivál immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre, Miskolc város napjához kapcsolódva, melynek elsődleges célja a szervezők elgondolása szerint a helyi pincekultúra hagyományainak újjáélesztése – foglalja össze a Magyar Hírlapnak dr. Gyurcsik András, az egyesület alelnöke, a fesztivál egyik megálmodója. Az Avasi Borangolás programjai javarészt díjmentesen látogathatók, kivéve a nagykoncerteket, az érdeklődőknek – mint ahogyan korábban is – csak a fesztiválpoharat kell megvásárolniuk. A három napon át tartó miskolci mulatság részleteiről a www.borangolas.hu weboldalon érdemes tájékozódni.