Kultúra

Csendélet, új megközelítésben

Földöntúli utazásra invitál Marjai Judit fotókiállítása

Június 14-én az A38 Hajó Kiállítóterében nyílik Marjai Judit "Csendélet / Still Life" c. fotókiállítása. 

Marjai Judit először 2006-ban állított ki az A38 Hajón, s már első,„KÁDer” című kiállításának - azóta hivatkozássá vált - anyagával jócskán zavarba hozta közönségét.

Az  A38 Hajóra visszatérő művész minden egyes kiállítása egy újabb témát feszeget, újabb kihívások elé állítja a művészt és közönségét, interakcióba kerülve vele. Csendélet c. kiállítása is egy teljesen más, szinte már földöntúli utazásra invitál minket. Bartók Bélához és Yoko Onohoz hasonlóan Marjai Juditot is érdeklik a mikroszkopikus világ, a nagyítón keresztüli földi élet, a fények és árnyak kölcsönhatása, a nature morte új megközelítése. Marjai 

Majd második hajós kiállításán 2013-ban, A „Hideg és Meztelen” kiállítás középpontjában álló rendkívül kövér hölgyről készített provokatív és eredeti erejű képek bebizonyították, hogy művészete képes a legváratlanabb helyzetekben is a látszólag ellenszenvesből szimpatikust, vágyottat, nőiest, sőt, a szépség új és érvényes toposzát létrehozni. ( a kiállítás anyaga itt megtekinthető…) Mostani „Csendélet/ Still Life „kiállításán viszont ismét egy hatalmas csavarral nem csak meglepi nézőit, hanem a szép egy egészen új definícióját fogalmazza meg számunkra, miközben felborulnak, új szinttel bővülnek a Csendéletről, mint bevett művészeti fogalomról kialakított hagyományos nézeteink.

A kiállított művek ugyanis harmatos szirmok, kifinomult virágszövetek, sérülékeny kelyhek, hegyi kristályszerű formák és áttetsző, csipkeszerű rendszereken keresztül mutatják fel a természet elképesztő szépségeit, amelyeket Marjai egy különleges, erre a sorozatra külön kialakított fényképezési módszerrel valósított meg, hogy a szép egyszerre örök érvényű és állandóan újjászülető képességére és rendszerére, vagyis időtlenségére, másrészt kifinomultságára, s az abból eredő törékenységére és érzékenységére, azaz mulandóságára utaljon.

A Mikrovilág drámái, vonzásai, a láthatatlan-látható történései elementáris erejű, mesterkéletlen képekben teremtenek újra egy, a művészet számára - ismeretlen világot. A hatást csak fokozza, hogy az alkotások nagyméretű vásznakon kerülnek bemutatásra az A38 kiállítóterében, amelyek láttán a Dunától egy lépésre akár Monet színes vízililiomokkal ékesített varázslatos kertjében érezhetjük magunkat a varázslatos szépségű alkotások társaságában. A kiállítás kurátora Szurcsik József Munkácsy-díjas festőművész.

"Csendélet / Still Life" - Marjai Judit kiállítása 2016 június 14., kedd, 20.00 (kiállítás-megnyitó)
A kiállítás az A38 Kiállítótérben 2016. július 3-ig tekinthető meg az A38 Hajó Kiállítótérében A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom