Kultúra

Civilekkel együtt rajzolják át Budafok városközpontját

Közösségi tervezés nyomán éledhet újra a terület

Kilenc kilométeres Duna-partja van, ami alig megközelíthető, s 150 kilométeres ősi borlabirintusa, amelyből ma egyetlen pincét lehet meglátogatni, és a belvárostól sem ájulnak el a turisták. Pedig Budafok-Tétény rengeteg építészeti, kulturális értékkel rendelkezik, centruma mégis rendkívül leromlott állapotban van. Most összefogtak a civilek és a kerület, hogy életet leheljenek a városközpontba.

Sok olyan egyedi adottsága, különleges lehetősége van Budafoknak, amellyel jelenleg nem tud élni. Több kisebb beruházással javították ugyan a belváros arculatát, de összességében nem tudták átfogóan orvosolni a lehangoló városképet. Ezt elégelte meg a kerület és a civilek, így most közösen rajzolják át Budafok arculatát és „találják ki” a belvárosát, azt, hogy utóbbi hogyan is tudna élővé válni. A budafok-tétényi sokszínű civil társadalom, élén a Promontorium Polgári Casino Egyesülettel 2013 szeptembere és 2014 augusztusa között városfejlesztési kerekasztal-sorozaton fogalmazza meg a belváros építészeti és közösségi arculatát. Amint lapunknak Döbrönte Katalin szóvivő, elnökségi tag elmondta, a civilek az önkormányzat döntéshozó munkáját támogatják, s a városfejlesztési munkát folyamatosan figyelemmel kísérik – az egyre terjedő, úgynevezett közösségi tervezés szemlélete alapján. A remények szerint a kisváros a nagyvárosban identitásnak megfelelően széles körű közszolgáltatási és kereskedelmi ellátottsággal egyszerre tud majd megvalósulni a kisvárosi szerepkör és a nyitás az ide látogatók felé a turizmus, a kultúra, a művészet révén.

Mészáros Péter, az egyesület elnöke lapunknak úgy fogalmazott, hogy a belváros jövője nagyrészt a pontos értékmegfogalmazáson múlik. Ezt a civil szféra tudja megtenni és közvetíteni az önkormányzat felé. Az önkormányzat felelőssége, hogy erre támaszkodva egyértelmű célokat, irányokat határozzon meg, amelyért közösen tesz a városvezetés és a városi közösség, mindenki a saját eszközrendszerével. Döbrönte Katalin hozzáfűzte: a háromszáz éves budafoki örökség meglévő pilléreire építkezve emberléptékű maradhat, és ismét prosperáló lehet a kerület, a belvárost csak hosszú távú koncepcióra és stratégiára épülő, széles körű egyetértésen alapuló városrehabilitáció teheti újra élővé.

Pálfy Sándor építész szerint Magyarországon az utóbbi években nem a városok növekedése a tendencia, hanem a törekvés a meglévő méretek és városi körülmények fenntartásával a minél racionálisabb és gazdaságosabb működtetésre.

Ugyanakkor a lakosság körében elkezdődött annak számbavétele, hogy mik is az igazi értékek és hogyan lehet azokat a leginkább megőrizni, kamatoztatni. Ez felfogható újrapolgárosodási folyamatként, polgári öntudatra ébredésként is, amelynek eredményeképpen az emberek egyre többet tudtak meg környezetük történetéről, kötődéseikről. A település – vagy kerület – fenntarthatóságának pedig nagyon fontos eleme, hogy mennyire érzik magukénak a polgárok – mutatott rá. Ebben szerepe van a számos civilszervezetnek, amelyek a közös örökséget kutatják, és másokkal is megismertetik. Ezek a közösségek egyre inkább aktivizálják magukat környezetük kreatív alakításában, a politikusok hazai és európai szinten is felismerték, hogy ebben komoly potenciál van, ezért pályázatok útján segítik a civileket – jelenleg ez a folyamat játszódik le Budafokon is.

Mitől újulhat meg a XXII. kerület történelmi városközpontja? A Promontorium városfejlesztési kerekasztala az elmúlt egy évben megrendezett tíz esemény során több száz embert tudott megszólítani, különböző területek szakértőivel és az érintettekkel (lakók, vállalkozók, iskolások, civilek). A vélemények szerint a fejlesztési értékek közé sorolták a budafoki mozit és környékét, ami a kultúrának adhat teret amellett, hogy közösségi térként is működhet, hasonlóképp a Kodály Központ ötletével, amely a zenei oktatás, továbbképzés, művészeti, közösségi programok helyszíne lehet. Ugyancsak kiemelték a „Zöld tengely” lehetőségét, és a legtöbben a forgalomcsillapítás mellett foglaltak állást: nagyon sokan szeretnék a kisvárosias környezet helyreállítását, a vállalkozások támogatását – köztük a pincészetekét is.