Kultúra

Cannes-ban vetítik Polanski új rendezését

Roman Polanski legújabb filmjével, a D’apres une histoire vraie (Egy igaz történet alapján) című alkotással bővült a május 17-én kezdődő 70. cannes-i filmfesztivál hivatalos programja, de a lengyel-francia rendező még vágás alatt álló thrillerét verseny kívül mutatják be – jelentették be.

Az MTI tudósítása szerint a 84 éves rendező lett volna februárban a francia Oscar-díjnak megfelelő César-díj átadóünnepségének házigazdája, de lemondta a felkérést, miután feminista szervezetek tiltakozást szerveztek a ceremónia idejére amiatt, hogy az amerikai igazságszolgáltatás negyven éve próbálja bíróság elé állítani a filmrendezőt egy liliomtiprási ügyben.

Legújabb filmje Delphine de Vigan 2015-ben megjelent regénye alapján készült, a forgatókönyvet a magyar származású Olivier Assayas filmrendező írta, a főszerepekben Emmanuelle Seigner és Eva Green látható.

A hivatalos versenyprogram egy filmmel bővült, a svéd Ruben Ostlund The Square című alkotásával. A második legfontosabb szekcióba, az Un Certain regard-ba további két film kapott meghívást, az argentin Santiago Mitre politikai thrillere, amelynek címe La Cordillera, és egy kínai alkotás, Li Ruijun Walking past the future című műve. Ebben a programban mutatják be Kristóf György első játékfilmjét, az Out című alkotást.