Kultúra

Bossa nova magyar szívvel

Pátkai Rozina szerdán a Magyar Rádió Márványtermében, szombaton az Opus Jazz Clubban lép fel

Legutóbb az Independent Music Awards legjobb vokális dzsessz dalnak járó fődíját vehette át, tavaly ugyanennek a versenynek a közönségdíját, Fenyvesi Márton zeneszerzővel közösen pedig megkapta a legjobb hangszerelésért járó elismerést a Made in New York Jazz Competition-ön. Az olasz gyökerekkel is rendelkező Pátkai Rozinával, a bossa nova hazai képviselőjével beszélgettünk.

- Milyen tapasztalatokkal tért haza New Yorkból, és tervezi-e, hogy újra ellátogat Amerikába?

- Mindenképpen, már csak azért is, mert az Independent Music Awards szervezésében meghívást kaptunk a Lincoln Centerbe, amit nagy dolognak tartok. Fantasztikus élményekkel gazdagodtam New Yorkban, nem csak fellépni volt ott nagyszerű, de turistaként is magával ragadott a város, a kulturális élet sokszínűsége. Szinte mindenhol – a szórakozóhelyeken, a klubokban, a bárokban, az utcán - jó minőségű élőzene szól, ami teljesen elvarázsolt minket. Ez hozzátartozik az emberek életéhez, mindennapjaihoz.

pátkai
Objektum doboz

- Mikor jön a következő lemez?

 - November végén jelenik meg egy kislemezünk négy dallal, a nagylemezt pedig márciusra tervezzük.

 - Hol hallhatjuk legközelebb?

 - Szerdán a zene világnapja alkalmából játszunk a Magyar Rádió Márványtermében. A program ingyenes, és a Bartók Rádió élőben közvetíti. Október 4-én, szombaton pedig az Opus Jazz Clubban lépünk fel. Mindkét alkalommal Tóth Mátyás gitáron, Farkas Norbert nagybőgőn, Molnár Sándor szaxofonon, Czibere József pedig ütőhangszereken kísér majd.

Az olasz gyökerekkel is rendelkező Pátkai Rozina klasszikus, majd jazz éneket tanult, miután elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Kar magyar és angol nyelvtanári szakát. Számos hazai és nemzetközi zenei mesterkurzuson vett részt. Első lemeze 2013. szeptemberében jelent meg Você e Eu címmel. Az album dalait az Egyesült Államokban számos díjjal jutalmazták.