Kultúra

Berta Zsolt Márai Sándor-díjat kapott

Átadták a közművelődési intézmények és könyvtárak kitüntetéseit a magyar kultúra napja alkalmából a Pesti Vigadó ünnepségén

Elismeréseket adott át a Pesti Vigadóban a magyar kultúra napján Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. A Csokonai Vitéz Mihály-díjat Boros Lídia Erzsébet, a Hajdú Bihar Megyei Népművészeti Egyesület és a pécsi Janus Egyetemi Színház kapta, a Márai Sándor-díjat pedig Berta Zsolt író vehette át.

Fekete
Fekete György: A magyar kultúra  követei hozzáértéssel és áldozattal végzik munkájukat (Fotó: Nagy Balázs)

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár adta át a Balassa Péter-, a Csokonai Vitéz Mihály-, a Közművelődési Minőség és Könyvtári Minőségi Díjakat, valamint a Minősített Közművelődési Intézmény és Minősített Könyvtár címeket tegnap a Vigadóban – jelentette a távirati iroda. „Annak különösen örülnünk kell, hogy a magyar kultúra jeles követei, akik a tudás átadásának mélységeiben járatosak és a kultúra titkait közvetítik a haza minden szegletébe, áldozattal és hozzáértéssel végzik munkájukat” – mondta Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke az elismerések átadása előtt.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár felidézte, hogy a tárca 2014-ben hirdette meg kulturális alapellátási programját, amelynek lényege a kultúrához való hozzáférés kiszélesítése volt. A Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva elmondta, hogy 2016-ban másfélszer annyian váltottak jegyet színházi előadásokra, mint 2010-ben, és ugyanez a tendencia tapasztalható a hangversenyeknél is: harminc százalékkal nőtt az előadások száma, bővült az előadóhelyek és a nemzetközi versenyek köre is. Az államtitkár emlékeztetett, 2023-ban újra egy magyar város viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. Mint mondta, ez szintén jó lehetőség lesz arra, hogy a magyar kultúrát a külföldi közönség jobban megismerhesse. Hoppál Péter és Závogyán Magdolna helyettes államtitkár Csokonai Vitéz Mihály-díjat adott át Boros Lídia Erzsébet népdalénekesnek, a Hajdú Bihar Megyei Népművészeti Egyesületnek és a pécsi Janus Egyetemi Színháznak. A Márai Sándor-díjat Berta Zsolt író vehette át.

Minősített Közművelődési Intézmény címet kapott a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ, a budapesti Csokonai Kulturális és Sportközpont, a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ, a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ, a Csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria, valamint a vésztői Sinka István Művelődési Központ és Városi Könyvtár. Minősített Könyvtár címmel tüntették ki a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ Hamvas Béla Városi Könyvtárát, a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárat, a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárat, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárat, a ceglédi Kossuth Művelődési Központ és Könyvtárat, a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárat és a győri Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtárát. A Könyvtári Minőség Díjat a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának adták át.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom