Kultúra

Bemutatták Jókai Anna Átvilágítás című önéletírását a Pesti Vigadóban

Balog Zoltán szerint az irónő emberi minősége és a belőle épülő irodalmi minősége időtlen

Jókai Anna egyszerre volt a magyarok közösségének szószólója és élő lelkiismerete - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a Pesti Vigadóban, ahol bemutatták a júniusban elhunyt írónő utolsó könyvét, az Átvilágítás című önéletírást.

jókai anna átvilágítás
ókai Anna Átvilágítás című önéletírásának példányai a könyv bemutatóján Budapesten. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
"Jókai Anna emberi minősége és a belőle épülő irodalmi minősége időtlen" - fogalmazott a miniszter. Hozzáfűzte: az Átvilágítás című kötet Jókai Anna utolsó nagy ajándéka, megírásakor az a gondolat vezette, hogy mit adhat még, mivel tartozik, nem saját magának, hanem a közösségnek.

Spirituális realizmusának lényege irgalmasan ítélni meg az életet, a sajátját és másokét is - hangsúlyozta Balog Zoltán, aki szerint már most mutatkoznak jelei, hogy lesznek olyan irodalmi szekértáborok, amelyek hallgatással próbálják majd száműzni Jókai Anna életművét az irodalmi kánonból.

Jókai Anna teljesítménye példaadó, ma még sejteni sem lehet, utolsó könyvének milyen nagy jelentősége lesz a magyar irodalomtörténetben - mondta Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke köszöntőjében. Pilinszky János szerint a művésznek kötelessége magából minden tehetséget kiadva olyan üresen elmennie a világból, ahogyan megszületett. Jókai Anna így ment el - tette hozzá.

Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője úgy fogalmazott: megrázó és megdöbbentő olvasmány Jókai Anna utolsó könyve, amelyben nem csupán saját életét, hanem a korát is át akarta világítani, "megmutatni, mit ért az élet, mire volt képes az egyes ember a korszak sok veszélyével, tragédiájával, bűnével és erőtlenségével harcolva".

Jókai Anna az általa képviselt krisztusi értékrenddel igyekezett szinkronba hozni életét és életművét - hangsúlyozta Mezey Katalin. Kiemelte: a rendkívüli tömörséggel és az események összefüggéseinek tiszta felmutatásával megírt Átvilágításban Jókai Anna fájó és hiteles módon beszéli el a saját maga által elkövetett tévedéseket, bűnöket és hibákat is. 

A nemzet művésze címmel is kitüntetett, Kossuth Nagydíjas író, a Magyar Művészeti Akadémia, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, a Digitális Irodalmi Akadémia és a Keresztény Kulturális Akadémia tagja életének 85. évében, június 5-én halt meg.

Az eseményen Ráckevei Anna és Újhelyi Kinga színművészek olvastak fel részleteket a könyvből.