Kultúra

Belebukhatunk az arctalanságunkba

Az internetes világ kérdéseit feszegeti a Spirit Színház darabja, a Chatszoba

Aki a chat arctalansága mögé bújva mond ítéletet név nélkül vagy akár nevét vállalva, gyáva és kétélű fegyvert választott magának – állítja Perjés János, a Spirit Színház alapítója, a nemrég bemutatott Chatszoba – ahol a vágyak életre kelnek című darab egyik szereplője. A mű egy szerelmi háromszögön keresztül tekint a mai emberi kapcsolatok mélyére, pszichothrilleres eszköztárat használva.

Az emberek időnként hazudnak, mindenféle helyzetben. A legmélyebbre húzó örvényt az önáltatás jelenti, amely számos drámaírót késztetett már arra, hogy valamiféle nagy leleplezést mutasson be a színpadon, komoly, vagy épp vidámabb formában.

Előbbi kategóriába tartozik a Spirit Színház bemutatója: az október 1-től látható Chatszoba – ahol a vágyak életre kelnek című darab a sokak által bírált közösségi hálózat buktatóinak dzsungelében kalandozik. Craig Lucas amerikai író, rendező, színész 1998-ban alkotta meg A haldokló gallus (The dying Gaul) című off-Broadway darabját, amelyből 2005-ben film is készült.

A kritikai fogadtatás egyöntetűen méltatta, hogy minden újabb fordulatában meglepetést tartogat, és a kapcsolatok mélyére tekintve jól hozza a thriller műfaját.

Hogyan találhatjuk meg helyünket a valóságos világban, ha minden pillanatunkat ki nem mondott témák és kegyes hazugságok szegélyezik? Perjés János, a Spirit alapítója azt mondja lapunknak: leginkább azt szeretnék bemutatni, hogy aki név nélkül vagy akár névvel a neten mond véleményt, ítéletet, mennyire kétélű, gyáva fegyvert használ. „Meggyőződésem, hogy az internet is visszavág. Megőrzi a legapróbb, jelentéktelennek tűnő mondatokat, kommenteket, és mint a skorpió, egyszer csak íróját falja fel” – fogalmazott.

A Spirit előadása bőven teljesíteni képes a rá bízott feladatot: a szereplők saját gyarlóságaikba fulladnak bele, miközben hajtják őket az egymásnak és saját maguknak elhazudott érzéseik, illetve a chat világa által kínált, mindennapjaink arctalan őszintesége.

A történetben egy nős filmproducer remek forgatókönyvet kap, amelynek kapcsán belép az életükbe a fiatal, független forgatókönyvíró. A találkozás mindhármuk sorsára végzetes lesz. A filmproducert Perjés János alakítja, a feleségét Nagy Enikő, a forgatókönyvírót Hajnal János. Mindez pedig egy pszichológus szemszögéből bontakozik ki, akit Jantyik Csaba játszik. Egyúttal ő a rendező is, a fordító Upor László, a dramaturg pedig Pozsgai Zsolt volt. Az előadás novemberben két alkalommal is látható lesz.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom