Kultúra

Békéscsaba lesz idén a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál központja

Azért választották a békési megyeszékhelyet a rendezvény központjául, mert itt él a legnagyobb evangélikus közösség

Békéscsaba lesz az idén május 15. és 20. között zajló Con Spirito Egyházzenei Fesztivál központja, a Filharmónia Magyarország fesztiválja 2018-ban az evangélikus egyházzenét állítja középpontba.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a rendezvény szerdai, békéscsabai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy azért választották a békési megyeszékhelyet a rendezvény központjául, mert itt él a legnagyobb evangélikus közösség Magyarországon. Az alföldi város mellett Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Szegeden, Nyíregyházán, valamint egy program erejéig Mezőberényben is rendeznek hangversenyeket.

Hozzátette, a fesztivál központi témája idén Johann Sebastian Bach művei,  a rendezvény kiemelt fellépője lesz a German Brass rézfúvós zenekar, valamint a Cantores Minores, a Helsinki Evangélikus Püspökség fiúkórusa.

Az Egyházzenei Fesztivál nyitánya május 15-én a budapesti Mátyás-templomban lesz, ahol a German Brass Bach műveiből összeállított műsora hangzik el. Az együttes ezt követően Debrecenben, majd május 17-én a szegedi Dómban lép fel. A Cantores Minores fiúkórus több városban is hallható lesz, Pécsett, Békéscsabán és Nyíregyházán is koncerteznek a Budapesti Vonósokkal közösen - fejtette ki Szamosi Szabolcs. 

Békéscsabán a kórus mellett május 18-án a világ legkeresettebb csellistájaként számontartott Várdai István, valamint Fejérvári Zoltán, a 2017-es Montreáli Nemzetközi Zongoraverseny győztese ad koncertet. Egy nappal később a Lutheránia Ének- és Zenekar Luther-énekeket és feldolgozásokat játszik az evangélikus kistemplomban.

A fesztivál zárása is Békéscsabán lesz május 20-án, egy ünnepi istentisztelet keretében - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Kiemelte, hogy a rendezvény során mindig szerveznek kurzusokat is, idén Finta Gergely orgonaművészt és Ittzés Gergely fuvolaművészt kérték fel. Ők ketten hangversenyt is adnak a mezőberényi evangélikus templomban május 16-án.

Túriné Kovács Márta, a polgármesteri hivatal oktatási és kulturális osztályvezetője elmondta, hogy Békéscsaba idén mintegy tízmillió forintot áldoz kóruszenei eseményekre, az egyházzenei fesztivált egymillió forinttal támogatják.

Hozzátette, hogy zajlik az evangélikus nagytemplom felújítása, Magyarország legnagyobb evangélikus templomában  októberben - Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából - egy 300 tagú kóruszenei estet terveznek.

A Con Spirito Egyházzenei Fesztivált idén negyedik alkalommal rendezik meg. Először a bizánci egyházzenére fókuszáltak, akkor Nyíregyháza volt a központ. Pécsett a római katolikus, tavaly pedig Debrecenben a református egyházzene adta a fesztivál témáját.

A részletes programok a www.egyhazzeneifesztival.hu oldalon találhatóak meg.