Kultúra

Barokk ünnepek vonzásában

Győrben és Gödöllőn is rendeznek ezen a hétvégén történelmi fesztivált

Holnap kezdődik Győrben a huszonkettedik alkalommal megszervezett, Barokk Esküvő elnevezésű, háromnapos eseménysorozat, szombaton Gödöllőn pedig a királyi kastélyban a Barokk Kastélynapok: mindkét eseményen korhű ruhákba öltözött fellépők idézik meg a korszakot, de kézműves vásárok, gyermekprogramok és koncertek is várják az érdeklődőket.

godollo
„Mária Terézia és kísérete” Gödöllőn (Forrás: Godolloi Kiralyi Kastely)

Huszonkettedik alkalommal rendezik meg Győrött a Barokk Esküvőt, a háromnapos program kezdetén, holnap délután öt órától börtöntúrát tartanak a Látogatóközponttól, fél hétkor pedig elkezdődik a jelmezes felvonulás zenészek, táncosok sétájával. Este nyolckor a vőlegény szerenádot ad leendő hitvesének, majd a Széchenyi téren (esőhelyszín: Esterházy-palota) koncertet ad Domenico Menini és a Straviarte Phora Quartett: zenéjükben keveredik a barokk muzsika a dzsesszel, az autentikus nápolyi dal a filmzenével, a bel canto-áriák pedig komikus jelenetek formájában elevenednek meg. A koncert után Dj Bootse áll a keverőpulthoz, hogy barokk diszkóval szórakoztassa a közönséget.

Szombaton, augusztus 9-én egész nap kézművesek vásárának, táncosok és zenészek produkcióinak ad helyet a belváros, délelőtt és délután gyermekprogramok – barokk játszótér, körhinta, kézműves foglalkozások és különféle játékok – is várják a családosokat. Délelőtt tíz órától a Látogatóközponttól ismét séták indulnak, ezúttal a barokk építészet értékeit lehet megtekinteni, egy másik sétaprogramon pedig az egykori Városháza régi pincebörtönét. Az Apátúr-ház udvarában a Mare Temporis előadásában négy rövid történetet láthatnak az érdeklődők, amelyek a kultúra, a tudomány, a harcművészet és a kézművesség hagyományait elevenítik fel.

Este fél héttől tartják a Széchenyi téren a „bolond esküvőt”, majd hét órától a Raab Kamarazenekar barokk együttese és a Palestrina Kórus koncertje következik. Szintén ekkor tartják a barokk felvonulást a belvárosban, jelmezesek közreműködésével. Este nyolckor következik az esküvő, amelynek forgatókönyvét XVII. századi magyar főúri esküvők korabeli leírásai alapján készítették, a fiatal párt a város anyakönyvvezetője adja össze a Széchenyi tér nyilvánossága előtt.

Vasárnap, augusztus 10-én folytatódik a kézműves vásár és a gyermekprogramok sorozata, a toronyzene, az építészeti túra és a pincebörtön megtekintése. A Garabonciás Alapítvány gyermekcsoportja az Apátúr-házban a francia népi barokk stílust idézi fel Lully zenéjével és La Fontaine állatmeséi alapján. Délután ugyanitt Vitéz Palkó és Tündér Ilona alakja is megjelenik a Magyar Népmese Színház előadásában. Este hatkor a budapesti Térszínház produkciója következik, Molière vígjátékát, a Tartuffe-öt mutatják be, szintén az Apátúr-házban. Ezzel egy időben, az Esterházy-palotában a Magyar Reneszánsz Együttes ad régizenei koncertet. Este nyolctól pedig a Széchenyi téri színpadon Passione Barocca címmel válogatást mutat be legsikeresebb előadásaiból az Experidance társulat.

Ugyancsak most hétvégén tartják Gödöllőn, a királyi kastélyban a Barokk Kastélynapok elnevezésű történelmi találkozót. Több mint kétszázötven évvel ezelőtt a kastélyt építtető Grassalkovich I. Antal rendkívüli ünnepséggel fogadta a Magyarországon először vendégeskedő Mária Terézia császárnőt, ennek állít emléket a kétnapos fesztivál.

A fényes időszakot megidézve szombaton tíz órakor érkezik az uralkodónőt játszó jelmezes hölgy, a Grassalkovich-család tagjainak beöltözött szereplők, akiket császári testőrség és a gólyalábas vándormutatványosok kísérnek, majd Paprika Jancsi vásári mulatsággal szórakoztatja a sokaságot. Őket követi a Zrínyi Miklós Katonai Hagyományőrző Egyesület bemutatója. A családokat délelőtt Királyfi-királylány elnevezésű barangolásra invitálják a múzeumi termekben, és a megújult kastélyparkot is meg lehet tekinteni szakszerű vezetéssel is.

Napközben több alkalommal kosztümös életképeken keresztül pillanthatunk be a barokk korba, és Gödöllőn is fellép a Győrött bemutatkozó Garabonciás-együttes az állatmesékkel, illetve Domenico Menini az olasz dalestjével, utóbbi fél héttől a kastély romantikus díszudvarán ad koncertet.

Vasárnap tíz órától Mária Terézia nemesi testőrségének díszes őrségváltását tekinti meg Grassalkovich Antal gróf és császári vendége a kastély erkélyéről. A programok között lesz vásári bábcirkusz, felidézik a 18. századi öltözködést, életmódot, bálokat, és folytatódnak a barokk életképek is.

A népszerű Szekérszínház Móricz Zsigmond Szerelem című vásári komédiáját délután fél öttől mutatja be a kastély díszudvarán. A kastélypark mindkét napján kastély-játszó áll a családok szolgálatára jelmezekkel, kellékekkel, játékos feladatokkal, de a kézművesek és a gasztronómia is megjelenik majd.