Kultúra

Az újítás és a korhűség egyensúlya

Shakespeare ismert vígjátéka a Centrál Színházban

Nem véletlen, hogy a világ színházaiban alig akad olyan évad, amikor legalább egy Shakespeare-alkotás nincs a műsoron, munkássága megkerülhetetlennek számít, hiszen egyszerre nyújt kortalan társadalomkritikát és történelmi látleletet.

Pokorny
Pokorny Lia ismét megmutatja komikai képességét (Forrás: Centrál Színház)

Ezúttal a Centrál Színházban nemrég bemutatott Sok hűhó semmiért című vígjáték vonja magára a figyelmet. Napjainkban azzal élnek a legtöbben, hogy újdonságokkal, friss gondolatokkal egészítik ki az alaptörténetet: ez a hozzáállás elsülhet rosszul, de nagyon jól is, gondoljunk csak a közelmúlt egyik legnagyobb sikerére, a békéscsabai Jókai Színház rangos nemzetközi elismeréseket bezsebelő Lear királyára. A legnehezebb azonban középen megmaradni, egyszerre korhűnek és újítónak lenni. Ezt az utat választotta a Sok hűhót rendező és egyben fordító Puskás Tamás, hogy az őt emblematikusan jellemző, megbízhatóan kiegyensúlyozott színészvezetést ismét magas színvonalon hozhassa. És a legjobb „alapanyagból” dolgozhatott a Centrál: Pokorny Lia színpadra lépésével a darab sikerre van ítélve, hiszen ezúttal is megmutatkozik kivételes komikai képessége, amellyel Beatrice karakterét nagyon élővé, szerethetővé tudja tenni. Schmied Zoltánnal szakmailag és a szórakoztatás szempontjából is karizmatikus kettőst nyújtanak, gördülékeny, lendületes játékukkal, apró gesztusokkal sokat tesznek hozzá az egyébként is remek humorú darabhoz. A csapat – mások mellett Simon Kornéllal, Rada Bálinttal és Ágoston Katalinnal – szintén erős támaszt nyújt Shakespeare legkedveltebb vígjátékához, amely sok lehetőséget ad a mellékszerepek kibontakoztatására is: nem meglepő módon Magyar Attila például a legnagyobb közönségsikert érte el a bemutató előadáson Lasponya szerepében. Látványban is sokat ad az előadás, Horesnyi Balázs díszlete átlátható, ugyanakkor a sok növénnyel és a teret jól kihasználó elrendezéssel nem kelt ürességérzetet sem. A színészeknek nem szükséges feleslegesen bejátszaniuk a teret, mert a díszlet és a fények optimálisan igazodnak a jelenlévőkhöz, minden jelenetben.

A Puskás Tamás rendezésében színpadra állított Sok hűhó semmiért remek lehetőség a shakespeare-i humor megismerésére, megfelelő hangsú­lyok­kal és színházi eszköztárral egy precízen kivitelezett, egyúttal szórakoztató darabot sikerült megvalósítani.