Kultúra

Az idén százéves a magyar animáció

Vuk és társai az Urániában: program a jubileum alkalmából itthon és japánban

Ma kezdődik a 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, amelyen díszvendégeként mutatkozik be az idén százéves magyar animációs filmgyártás a kezdetektől napjainkig, a versenyprogramban három kortárs rajzfilm szerepel. A vendégszereplés után, augusztus 25-től 31-ig pedig itthon, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a közmédia műsorán ünneplik a centenáriumot több mint száz rajzfilmmel és kísérőprogramokkal.

A százéves magyar animációt ünneplik vetítésekkel és beszélgetésekkel, kapcsolódó programokkal a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban: augusz­tus 25. és 31. között mintegy száztizenhárom magyar animációs alkotást láthat a közönség a moziban a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásának köszönhetően. Tizenhat tematikus blokkot állítottak össze, és öt egészestés film is látható lesz. Szalay Péter Pannónia Anno című filmjével köszöntik a „születésnapos” hazai rajzfilmgyártást, de az érdeklődők több legendás művet is megtekinthetnek, például Dargay Attila Vuk, Jankovics Marcell Fehérlófia, Gémes József Daliás idők című alkotását, valamint műsorra kerül majd Hajao Mijazaki Szél támad című filmje és egy nyolc japán animációs filmet felvonultató összeállítás is. Emellett látható lesz a Magyar animáció aranykora címmel egy válogatás, és fiatal művészek, diákok alkotásait is vetítik. Gyerekeknek rövidfilmekből adnak ízelítőt, életmű-válogatásokat is bemutatnak, emellett két kísérőprogramot is szervez a filmszínház. Ezzel párhuzamosan a köztelevízió M2-es csatornáján is műsorra tűznek számos animációs filmet, köztük a Bogyó és Babóca legújabb epizódjait, a Kortárs versek és dalok, az Egy komisz kölyök című alkotásokat, a Hófehér és a Vili, a veréb című filmeket.

Az Urániában zajló vetítésekre abból a több mint kétszázötven alkotásból válogatnak, amellyel hazánk képviselteti magát a ma kezdődő és augusztus 25-ig tartó 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. Mint arról lapunk is már beszámolt, a világ egyik legfontosabb ilyen eseményén hazánk lesz a díszvendég, a hazai szakemberek reménye szerint ez a látogatás szerepet játszhat Magyarország és Japán kulturális kapcsolatainak elmélyítésében, szakmai ismerkedésre is lesz lehetőség, amely együttműködések alapja lehet. A hirosimai filmfesztivál magyar programja hazánk animációs filmgyártásának aranykorát és jelenét dolgozza fel a kezdetektől napjainkig, a műsorban helyet kapnak rövid és egész estés animációs filmek, televízióreklámok, televízióműsorok és videoklipek, a versenyprogramban pedig a közelmúlt új alkotásai, Bucsi Réka Symphony no. 42, Gelley Bálint Otthon, valamint Ruska László és Ringeisen Dávid Papírvilág című filmje szerepel majd – mind a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a közelmúltban készült diplomamunka.