Kultúra

Az István, a királlyal akartak debütálni

Fesztiválkatlan az elhagyott kőbányában: díszletkockákkal szűkíthető, egyedülálló forgószínpaddal

Többéves előkészítő munka után nyitotta meg kapuit nemrég a Tokaji Fesztiválkatlan, ahol a legmodernebb technikával felszerelt, az észak-magyarországi régióban hiánypótló szabadtéri színpad épült. Lapunknak Dévald István igazgató azt mondta: a beruházás turisztikai vonzereje kitörési pontot jelenthet a Tokaj környékén lévő települések számára is.

„Az 1990-es évek eleje óta tervezi a város, hogy létrehoz valamilyen kulturális helyszínt. Már 2002-ben is voltak ezen a területen rendezvények, majd éveken keresztül fellépett az Experidance, de tartottak komolyzenei koncerteket is, műsorra került a Carmina Burana és a Jézus Krisztus Szupersztár is. Minden itt fellépő társulat számára egyben kihívás és lehetőség ez a helyszín” – mondta lapunknak Dévald István, az elhagyott kőbányában megnyílt Tokaji Fesztiválkatlan igazgatója. Úgy véli, ez az összes környező település érdekét is szolgálja, idegenforgalmi célú beruházásként is tekintünk rá, de hiánypótló abban az értelemben is, hogy az észak-magyarországi régióban nincs ilyen típusú szabadtéri színpad. „A fesztiválkatlan forgószínpaddal is rendelkezik, a díszletkockákkal igény szerint szűkíthető, de akár oldalszínpadokat is hozzá lehet kapcsolni. A sziklafal pedig kreatívan bevonható még a produkciók díszletébe is” – fejtegette.

Négy-öt éves munka előzte meg az átadást, 2009-ben írták alá a támogatási szerződést, majd 2012 őszén kezdődött az építkezés. Dévald elárulta, hogy mindenképpen az István, a király rockoperával szerettek volna nyitni, és mivel ezt a művet jelenleg a békéscsabai Jókai Színház játssza magas színvonalon, őket választották az első előadás megtartására.

„A visszajelzésekből kijelenthetjük, a szakma ugrásra készen áll, hogy birtokba vehesse a különleges adottságokkal bíró játszóhelyet” – mondta. Véleménye szerint átalakulóban van a nyári színjátszás, hiszen gyakorlatilag megszűnt a szünidő, a társulatok egyre inkább keresik a szabadtéri lehetőségeket. „Ahhoz, hogy a közönség kilépjen a megszokott környezetből, nekünk, szabadtéri színházaknak olyan hang- és fénytechnikát kell biztosítanunk, amely az élményt növelheti számukra. Sok tennivalónk van még, hiszen míg itthon egy művet általában két-három előadáson láthatunk az ilyen szabadtéri helyszíneken, ez a szám Ausztriában akár negyven is lehet” – mutatott rá.

Az új létesítmény egyébként szabadidős funkciókkal is bír, közösségi tereket alakítottak ki benne, amelyek a téli időszakban könnyűzenei koncerteknek, kiállításoknak és egyéb kulturális programoknak adhatnak helyet, de akár magánrendezvényeket is befogadnak.