Kultúra

Art deco bútorok kerülnek a nagytétényi kastélymúzeumba

A bútoregyüttest kiállításon fogják bemutatni a múzeumban

A tervek szerint az Iparművészeti Múzeum Nagytétényi Kastélymúzeumába kerül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében 225 ezer euróért megvásárolt, Tornai Gyula festő és iparművész által tervezett hat darabos art deco szalongarnitúra.

 könyvszekrényből, íróasztalból, karosszékből, kerek szalonasztalból és két fotelből álló bútoregyüttest kiállításon fogják bemutatni a múzeumban - közölte az MNB pénteken.
Tornai Gyula szerzősége, a sajátos és rendhagyó esztétikai megjelenés, a kiemelkedően igényes kivitelezés alapján a berendezés muzeális értéknek tekinthető.

Tornai Gyula (1861-1928) festőművész bútortervezői tevékenységéről kevés információ áll rendelkezésre, bútorait feltehetően egyedi felkérések alapján tervezte, ezeket a funkcionalitást is felülíró festőiség jellemzi. Dominálnak a látványosan faragott elemek, amelyek körbeveszik a nagy, sík felületeket borító, többnyire keleti táj- vagy városképeket, szimbolikus motívumokat ábrázoló intarziákat. A bútorok ilyen jellegű díszítése szinte példa nélküli a korszakban, mind az európai, mind a magyar bútorművészetben.

A szalongarnitúra magas színvonalú szobrászati és intarziaműves kivitelezése bizonyítja, hogy a garnitúra elkészítője Hajts Jakab faszobrász és műbútorasztalos volt. Készítésének ideje az 1910-es évek második felére tehető. Az erőteljes plasztikus elemek és a festményszerű berakott díszítmények adta összkép egészen extravagáns és semmihez sem hasonlítható külsőt ad Tornai bútorainak - szerepel a kommünikében.

A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási Értéktár programját, amelynek célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a magyar hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése.

Az Értéktár programot Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke vezeti, a program koordinálására, a műkincsek eredetiségének, művészettörténeti jelentőségének és értékének meghatározására az országos közgyűjtemények vezetőiből és más neves szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló tanácsadó testületet állítottak fel. Az Értéktár programban megvalósult vásárlásokat minden esetben teljes körű értékbecslés előzi meg, megvalósítására az MNB igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom