Kultúra

Arany János szalontai évei

A képes album a költő fiatalkorát mutatja be

Arany János fiatalkori éveiről és szülővárosához fűződő viszonyáról szól az Arany Szalontája, Szalonta Aranya című ismertterjesztő képes album, amelyet a költő születésének kétszázadik évfordulójára készítettek el. A Méry Ratio Kiadó gondozásában megjelent kötetből a tervek szerint az összes határon túli magyar iskola kap egy-egy példányt.

Arany János szülőföldjéhez való viszonyáról és Nagyszalontán töltött fia­talkori éveiről nyújt izgalmas áttekintést az Arany Szalontája, Szalonta Aranya című képes album, amely legnagyobb epikus költőnk születésének bicentenáriumára született meg. Az ismeretterjesztő könyvet március 2-án mutatták be Nagyszalontán. A kötet ötletgazdája Faggyas Sándor, a könyv és lapunk szerkesztője két szerzőtársával, Dánielisz Endre Arany-kutatóval és Patócs Júliával, az Arany-emlékév programjainak szervezőjével közösen hozta létre az albumot, amelynek fókuszában Arany János Nagyszalontához fűződő kapcsolata áll. A sajátos nézőpontú mű elsősorban azt vizsgálja, hogy mit adott Arany Jánosnak Szalonta, másfelől mit jelentett és mit jelent ma ő a szülővárosának, és hogyan ápolják örökségét.

A könyv, amely a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány támogatásával születhetett meg, abból a megállapításból indul ki, hogy Arany János szellemét, nyelvét, művészetét csak az előzmények és adottságok, vagyis a szülőhelye történetének és családi gyökereinek vizsgálatával lehet igazán megismerni és megérteni. Éppen ezért három nagy fejezetben tárgyalja Nagyszalonta múltját, az Arany család történetét, a költő gyermek- és ifjúkorát, valamint a Szalontára való visszavágyódás és a hazatérés tervezgetésének időszakát. Emellett a kötet arról is számot ad, hogy a „legmagyarabb költő” emlékét hogyan ápolják halála óta a szülővárosában. Külön fejezet tárgyalja például az Arany János Emlékmúzeum történetét, amelyet 1899-ben avattak fel a költő tiszteletére a Csonka-toronyban, miután Arany László apjának összes emléktárgyát ennek az intézménynek adományozta.
AranyArany Szalontája, Szalonta Aranya
szerkesztette: Faggyas Sándor
Méry Ratio Kiadó
A Méry Ratio Kiadó gondozásában megjelent ismeretterjesztő album célja, hogy olvasmányos formában meséljen Arany János kevesebbet tárgyalt fiatalkori éveiről és költői indulásának körülményeiről. A szép kivitelezésű kötetben éppen ezért negyven fotó is helyet kapott, s nem csak magáról a költőről, hanem Nagyszalontáról is számos izgalmas kép szerepel.

A könyvet hatezer példányban adták ki. A március 2-i nagyszalontai könyvbemutató résztvevői az albumot ingyen megkapták, de az összes olyan határon túli iskolához is el fognak juttatni egy példányt belőle, ahol a diákok magyarul tanulnak, emellett a tervek szerint könyvtáraknak és református egyházkerületeknek is adnak majd a kötetekből.