Kultúra

Állandó tárlat Capa-fotókból

Jövő októbertől lesz látható a mestersorozatból válogatott kiállítás a világhírű fotósnak szentelt budapesti központban – Átépül az egykori Tivoli Színház

Hamarosan kezdődik a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központhoz tartozó egykori Tivoli Színház tereinek átépítése, s jövő októberben itt nyílik majd meg a világhírű fotós életművének állandó tárlata. Tegnap sajtótájékoztatón ismertette a részleteket Hoppál Péter kulturális államtitkár és Kőrösi Orsolya igazgató. Lapunknak Csizek Gabriella kurátor elmondta, hogy a kiállításon az alkotó kevéssé ismert képei is láthatók lesznek.

Capa 20170830
Hoppál Péter kulturális államtitkár és Kőrösi Orsolya igazgató az előcsarnokban (Fotó: Hegedüs Róbert)

Egy nemrég megjelent kormányhatározat szerint csaknem félmilliárd forintos állami támogatással hamarosan megkezdődik a budapesti Nagymező utcában álló egykori Tivoli Színház átépítése és összekapcsolása a felette működő Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központtal. Hoppál Péter kulturális államtitkár tegnap az erről tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a világhírű magyar fotós születésének évfordulóján, 2018. október 22-én nyílik meg itt az életművéből válogatott állandó tárlat. Felidézte, a magyar állam 2008-ban vette meg a Robert Capa (Friedmann Endre) hagyatékát kezelő New York-i intézménytől a több mint kilencszáz nagyítást tartalmazó úgynevezett mestersorozatot, valamint csaknem ötven printet, úgynevezett vintázskópiát. Ilyen gyűjteményből a világon csak három található, az amerikai nagyvárosban, Tokióban és Budapesten. A szerződésben vállalt kutatóintézetet és kiállítóhelyet a kormány 2013-ban hozta létre az Ernst Múzeum helyén. Az államtitkár közlése szerint a Capa Központot – a Mai Manó Házzal együtt – vezető Kőrösi Orsolya pedig a napokban kapta meg igazgatói kinevezését újabb négy évre.

A gyűjtemény jövőre átkerül a Nemzeti Múzeumból a központba, ahol megfelelő állományvédelemmel ellátott raktárakat is kialakítanak. Kőrösi Orsolya elmondta, hogy az összes fotót nem tudják egyszerre kiállítani, hiszen a fénytől óvni kell őket, várhatóan évente kétszer cserélődnek majd a tárlaton. Arról is szólt, hogy megkezdődött a Capa-hagyaték kutatása New Yorkban, Kincses Károly fotótörténész és E. Csorba Csilla művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt igazgatója a fotós magyar vonatkozású dokumentumait mérte fel.

Csizek Gabriella kurátornak, az új állandó tárlat rendezőjének tájékoztatása szerint igyekeznek a hatalmas életművet áttekintő módon bemutatni, emellett Capa személyiségét, életútját is megismerhetik majd a látogatók. Lapunk kérdésére, hogy az ismertebb harctéri fotók mellett más, de fontos alkotásait is kiállítják-e, Csizek Gabriella elmondta: bár a tárlat az öt nagy háború köré szerveződik majd, amelyekben Capa járt, természetesen a hátországban készült képei is láthatók majd. Úgy fogalmazott: háborús fotósként ismerjük, de valójában az erőssége a humanizmus volt, ez sugárzik minden művéből, és a kevéssé ismert képeivel ezt kívánják majd bemutatni. Rámutatott, hogy az állományvédelmi szempontok miatt várhatóan két-háromszáz kép lesz kint egyszerre, de monitorok és installációk is lesznek. A színházterem pedig időszaki tárlatoknak, rendezvényeknek ad majd helyet. A kurátor tájékoztatása szerint az elkezdett kutatást is folytatják, szeretnék feltárni az itthoni tevékenységét, a kapcsolatait is.

Szécsi Zsolt építész a munkálatok részleteiről lapunk kérdésére azt mondta, az előcsarnokot, ahol helyet kap egy kávézó is, összenyitják az emeleti termekhez vezető, szomszédos lépcsőházzal és a színháztérrel, a pinceszintre pedig új, áttekinthetőbb lépcső vezet majd. A számtalanszor átépített hallban a műemlékes hatóságokkal együttműködve, a dokumentációk és kutatások alapján őrzik meg az eredeti részeket, például a portálokat, a jegypénztárat, néhány stukkót és a szökőkutat.