Kultúra

Adele tartolt a Brit Awardson

A legrangosabb britzenei díj kiválasztási rendszerét is áttekintik a kiegyensúlyozottabb etnikai jelölés miatt

Adele-t ünnepelték szerda este Londonban a brit zenei díjak átadásán: négy trófeát vitt el a gálán, köztük az év hazai énekesnője és a legjobb brit album elismerését.

"Nem rossz egy tottenhami lánytól" - mondta az Észak-Londonban született énekesnő a 36. alkalommal megrendezett Brit Awards ceremónián. Adele végül a legjobb brit énekesnő és a legsikeresebb előadó díja mellett a világszerte sok millió példányban elkelt 25 című albumáért és a lemez Hello című számáért is begyűjtött egy-egy díjat.

Az alkalmat megragadva Adele szolidaritásáról biztosította kolléganőjét, Keshát, aki azért küzd, hogy kiléphessen egy olyan szerződésből, amely a zenei producerhez, Dr. Luke-hoz köti. A Tik Tok előadójaként ismert Kesha azt állítja, hogy a producer megerőszakolta. Korábban a zeneipar több híressége, köztük Taylor Swift is Kesha mellé állt.

A Brit Lemezakadémia O2 arénában megrendezett díjátadóján Adele mellett a Coldplay, Justin Bieber, Drake és Rihanna is színpadra lépett.

James Bay dalszerző-énekes a legjobb brit férfi előadó díját kapta, Justin Bieber a legjobb nemzetközi sztár elismerését vehette át. A 21 éves kanadai énekes rajongóinak köszönte meg a díjat és arról beszélt, hogy mindenki a saját útját járja, s közben hol a csúcson van, hol a mélyben.

A gálán Björknek a legjobb nemzetközi énekesnő díját adták át, az új felfedezettek közül a Catfish and the Bottlemen győzött. A legjobb nemzetközi együttes díjával a Tame Impalát jutalmazták. A One Direction a legjobb klip mezőnyben kerekedett felül a Drag Me Down című számával. 

A Coldplay a legjobb brit együttes díjával távozott. Chris Martin, a banda énekese a világszerte menekülttáborokban élő fiatal férfi és női zenészeknek ajánlotta a díjat. "Lehetnénk az ő helyükben, és ők is lehetnének a mienkben" - hangsúlyozta.

A ceremónián a közelmúltban elhunyt David Bowie-ról is megemlékeztek, a zenész posztumusz a brit ikon díjat kapta, amelyet a színész Gary Oldman vett át a képviseletében. Annie Lennox skót énekesnő meghatottan idézte fel Bowie emlékét, és olyan lényegre törő látnoknak nevezte, akit mindig tisztelni és szeretni fognak, amíg világ a világ. 

A díjátadó előtt felzúdulást keltett, hogy a Brit Awards minden brit jelöltje fehér bőrű volt. Válaszul a lemezakadémia ígéretet tett arra, hogy áttekinti a jelöltek és győztesek kiválasztási rendszerét annak érdekében, hogy a válogatás a lemezfelvételek teljes mezőnyét tükrözze. A szervezet egy új tanácsadó testület felállítását is bejelentette a zeneipar fekete bőrű és etnikai kisebbségekhez tartozó tagjaiból.

A brit zeneipar legrangosabb díjait 1982 óta adják át.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom