Kultúra

Adakozás egy Szűz Mária-szoborért

Rieger Tibor alkotását, a Magyarok Nagyasszonyát a Felvidéken állítják fel

A Parlamentben fogadta tegnap Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke – és a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumának elnöke – a csallóközi Királyfiakarcsa községben felállítandó Magyarok Nagyasszonya-szobor kezdeményezőit.

Lezsák 20170413
A bronzszobrot kezdeményező Duray Miklós, Kozma Imre, Pogány Erzsébet, Rieger Tibor és Lezsák Sándor az Országházban tartott bemutatón (Fotó: Hegedüs Róbert)

Rieger Tibor szobrászművész az alkotását hálából ajánlotta fel a csallóközi községnek, gyermekkora helyszínének és lakóinak. A gipszváltozatát 2015-ben, a Szent István-napi ünnepségen jelképesen átadta a falunak, ám a szobor bronzba öntésére nem sikerült még a teljes támogatást megszerezniük. Közadakozásból tervezik megvalósítani az alkotást, a felajánlásokat a Bethlen Gábor Alapítvány és a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás várja. A bronzszobrot idén augusztus 19-én mindenképp felavatják a csallóközi településen. A parlamenti eseményen Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője úgy fogalmazott: Európa és a Kárpát-medence minden nemzete is fenyegetve van. Hangsúlyozta azt is: mindemellett bíznak abban, hogy a szobor nemcsak a magyarokat hozza közelebb egymáshoz, hanem a szlovákok is hihetnek abban, hogy testvérek vagyunk. Lezsák Sándor pedig arról szólt, hogy a szoborállítást a helyi kezdeményezések sorából kiemeli az az összefogás, amely létrejött a támogatására, valamint az a szellemi erőtér, amely kárpát-medencei üggyé formálta e kis felvidéki település kezdeményezését, és erősíti a magyar, keresztény közösséget.