Kultúra

A szavalás ifjú mestereit díjazták Miskolcon

Sokakat szólít meg az Irodalmi Rádió utánpótlásnevelő programja

Kisiskolásoktól gimnazistákon át az egyetemistákig számos korosztályt szólított meg az Irodalmi Rádió legújabb, utánpótlásnevelő programja. A szépirodalmon belül ezúttal a verseket kedvelő fiatalokhoz intézett felhívást a miskolci székhelyű, országos kisugárzású irodalmi társaság. A Miskolci Egyetem könyvtárában szombaton a 7-20 év közöttiek mutatták meg tehetségüket.

Mint azt az Irodalmi Rádió főszerkesztője, Zsoldos Árpád köszöntőjében elmondta, társaságuk a kortárs magyar irodalom résztvevőinek biztosít bemutatkozási lehetőséget, immáron 15 esztendeje. A főszerkesztő azt is kiemelte, kizárólag kortárs művekkel foglalkoznak, hitvallásuk és koncepciójuk ugyanis az, hogy „a köztünk élő, tehetséges, ám kevésbé ismert alkotóknak" nyújtsanak lehetőséget írásműveik népszerűsítésére. A jelekből ítélve meglehetősen komoly igény mutatkozik alkotói oldalról a művek menedzselésére, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy az Irodalmi Rádió csaknem 270 állandó taggal, javarészt aktív szerzővel büszkélkedhet. A miskolci székhelyű irodalmi társaság számos pályázati felhívással, antológiákban történő közlési lehetőséggel, valamint a kortárs lírai és prózai művek hangoskönyv formájában történő megörökítésével egyaránt hozzájárul az alkotók tehetségének kibontakoztatásához, népszerűsítéséhez. Ezúttal a szavalás ifjú mestereit keresték elsődlegesen Miskolcról és környékéről, azzal a céllal, hogy a legtehetségesebbeknek együttműködési lehetőséget kínáljanak.

A tehetségkutató rendezvényen a legkisebbek kezdtek, Csukás István meséi, Gazdag Erzsi, Romhányi József, és Kányádi Sándor költeményei voltak a legnépszerűbbek. A 7-8 éves korosztály résztvevői közül némelyek egészen hosszú szövegekkel, mások humoros nyelvtörő költeményekkel, megint mások előadásmódjukkal varázsolták el a zsűri tagjait. Balogh Lilien, Nagy Borbála, Nagy Sára a Szirmai Református Általános Iskola, Károlyi Zsófia Dorottya a miskolci Jókai Mór Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola képviseletében szerepeltek, s vihetettek haza elismerő oklevelet.

A 11-14 éves korosztály legügyesebbjének a forrói Glonczi Péter bizonyult, míg a 15-18 évesek között Balázs Zsófia, a Lévay József Református Gimnázium tanulója győzedelmeskedett. Lénárt Anna, valamint Kmeczó János Gergő a Miskolci Egyetem hallgatói szuggesztív előadásmódjukkal váltottak ki elismerést a bíráló bizottság tagjaiban, előbbi Pilinszky mélyen vallásos prófétai költeményét, az Apokrif című verset, míg utóbbi Radnóti Miklós Tétova óda című szerelmi líráját, és annak vibráló érzésekkel teli hangulatát idézte meg sikerrel.

Kardos Katalin zsűritag , az Irodalmi Rádió előadóművésze az ifjú szónokok értékelésekor a szavalás mesterségének szépségéről, lehetőségeiről, és alapvető kritériumairól szólt. A hangképzés fontosságát, a szavalás komplexitását hangsúlyozva megjegyezte, hogy műfajon belül a verses művek ékes előadása az egyik legnehezebb feladat, miután nem elegendő szépen elmondani az adott költeményt, a hangulat előidézése, az érzelmek megtestesítése és kifejezése legalább ennyire fontos, ami egy minimális színpadi játékot is igényel.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom