Kultúra

A rock és a néptánc fúziója a színpadon

Betyárjáték: Ferenczi György és a Rackajam Szomjas György rendezte előadáson mutatkozott be a Nemzeti Színház színpadán

A betyárvilágot megidéző, a néptáncot és a Rackajam együttes zenéjét ötvöző előadás látható a Nemzeti Színházban: a Betyárjáték című darabot a táncházmozgalmat a kezdetektől dokumentáló Szomjas György rendezte, a táncot pedig Kovács Norbert Cimbi vezeti. Lapunknak a Rackajam vezetője, Ferenczi György elmondta: a darabban a zenei kísérletezés párosul a néptánc eleganciájával.

racka
Az előadás a Kopaszkutya rendezőjének első színházi munkája (Fotó: Rackajam)

Korszerűséget és hagyományokat ötvöző darabot mutatott be a Nemzeti Színház Betyárjáték címmel.
A rendező, Szomjas György életművében egyszerre van jelen a táncház – amely mozgalmat a kezdetektől dokumentálta – és a rock and roll, elég csak az olyan filmekre gondolnunk, mint a Falfúró, a Roncsfilm, a Rosszemberek, a Talpuk alatt fütyül a szél vagy a Kopaszkutya.

A Betyárjáték című előadás az első színházi rendezése, ebben Kovács Norbert Cimbi vezeti a táncot, és a Rackajam együttes betyáros dalai alkotják a darab gerincét két népzenésszel, Mesics György prímással és Kerékgyártó Gergely brácsással kiegészülve.

Az előadás nem dialógusokból álló hagyományos színházi produkció, hanem ahogy az alkotók mondják, a rendező filmes gondolkodását tükröző élő „népi rock’n’roll-movie”.

Lapunknak ezzel kapcsolatban a Rackajam alapító vezetője, Ferenczi György elmondta: a betyár alakját talán meglepő módon mutatják be, a darabban „a Rackák kísérletező kedve párosul Cimbiék férfias, elegáns keménységével, és mindez elementáris erővel jelenik meg a színpadon”.

A darab ötletgazdája maga a rendező, aki először két évvel ezelőtt beszélgetett az együttessel, hogy a betyár figuráját megmutatva, a néptánc elemeit is felhasználva érdemes lenne színházi darabot létrehozni.
Ahogy meséli, a Nemzeti Színház a kezdetektől fogva nyitott volt az ötletre, így mutatkozhatott be ott a színdarab.

Ferenczi György hangsúlyozta: kemény humora van az előadásnak, amely egyben „annyira magyar, hogy nem kell magyarkodnia”.

A hetvenes évek eleje óta, amikor a Muzsikás együttes megalakult, minden generációnak megvannak a képviselői, akik a saját kultúrájukat a világ kultúrájával párhuzamba szeretnék állítani.
„Mindig megtalálom azt a tempót, ami illik a népi ihletésű táncokhoz. Nagyon sokat foglalkozunk a népzenével, hogy alkalmasak legyünk a fúziókra” – vallja Ferenczi György.


Aranylemez lett a nashville-i album

Aranylemez lett a Rackajam zenekar legutóbbi, Rackák menni Amerika című lemeze, amelyet tavaly Nashville-ben rögzítettek. A lemez sikerén felbuzdulva tavaly novemberben megjelent az együttes második mobiltelefonos albuma, amelyet Erdélyben, Bálványoson készítettek el, ötvözve a hagyományt az új korszakkal. A lemezanyagot végül a telefonról interneten elküldték Nashville-be, ahol annyira jónak találták, hogy az egyik legjobb pedal steel gitáros, Russ Pahl saját gondolatait beleolvasztotta a Rackákéba. Így készült el az első fúziós lemez, amelyen az amerikai és magyar gondolkodás instrumentális hangzásvilágban egyesül.