Kultúra

A realistáktól Nagybányán át az izmusokig

Hetven év magyar festészetét öleli fel a Kovács Gábor Gyűjtemény mintegy százhúsz darabjából vasárnap nyíló tárlat a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

A július 31-ig látogatható, Munkácsytól Tóth Menyhértig című kiállítás végigvezeti a látogatót a magyar festészet egyik legizgalmasabb időszakán. A 19. század végétől a második világháborúig tartó évtizedekben ugyanis a magyar művészet szinte párhuzamosan fejlődött a nyugat-európai, elsősorban a francia és a német festészettel. Ennek az időszaknak a legfontosabb periódusait, a legjelentősebb alkotóit mutatja be most ez a tárlat – mondta a tegnapi sajtóbejáráson Kovács Gábor, a gyűjtemény tulajdonosa a távirati iroda tudósítása szerint. A realista tájábrázolástól a nagybányai iskola plein-air festészetén keresztül a 20. század első évtizedeinek különféle izmusaiba torkolló fejlődésig láthatók művek. Munkácsy, Vaszary, Csontváry, Gulácsy és Rippl-Rónai alkotásai mellett olyan festményeket láthatnak majd a látogatók, mint Csók István Cselédközvetítőnél című képe és Székely Bertalan portréja Székely Zseniről.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom