Kultúra

A névadó képei a Capa Központban

New York és Tokió mellett Budapest vált a hagyaték legfontosabb őrzőhelyévé

Robert Capa, a tudósító címmel tekinti át a világhírű, magyar származású fotográfus pályafutásának főbb állomásait a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ új megnyílt tárlata.

Capa Központ 20170629
A tervek szerint az egykori Tivoli moziban nyílhat állandó kiállítás  (Fotó: MTI - Balogh Zoltán)

A Magyar Nemzeti Múzeum csaknem ezer felvételt tartalmazó Capa-gyűjteményéből válogatta azt az ötven fotót Csizek Gabriella kurátor, amelyek a Capa Központ által tervezett, nagyszabású állandó Robert Capa-kiállítás ízelítőjéül is szolgálnak – mondta el a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ új kamaratárlatának megnyitóján az intézményt vezető Kőrösi Orsolya.

Az MTI tudósítása szerint Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a magyar állam 2008-ban vásárolta meg a Robert Capa-mestergyűjteményt, a Capa Központ 2013-ban nyílt meg.

Kőrösi Orsolya az MTI-nek elmondta, hogy kedvező kormányzati döntés esetén az épülethez tartozó, egykori Tivoli mozi termében tervezik kialakítani az állandó Robert Capa-kiállítást, melyet szeretnének 2018-ban megnyitni.

A 2008-ban megvásárolt kollekció révén New York és Tokió mellett Budapest vált a Capa-hagyaték legfontosabb őrzőhelyévé. A Master’s Set III (Mestergyűjtemény) sorozata 937, a kilencvenes években készült nagyítást tartalmaz; ezeket a fotográfiákat Cornell Capa (Robert Capa öccse) és Richard Whelan fotótörténész válogatták ki a Robert Capa által hátrahagyott mintegy 70 ezer negatív közül. Döntésük értelmében ezekről a negatívokról ebben a méretben kizárólag ez a három széria nagyítás volt és lesz készíthető. A sorozat – Cornell Capa és Richard Whelan szándéka szerint – az életművet leginkább reprezentáló képeket tartalmazza az 1932 és 1954 közötti időszakból.

A Robert Capa, a tudósító című kiállítás az életút egészének ötven képét tartalmazza, az első megbízások egyikeként készült, Trockij beszédét megörökítő képtől egy, az indokínai háborúban exponált felvételig.