Kultúra

A nagykövettel üzent Bob Dylan a Nobel-gálán

Bob Dylan köszönetet mondott szombaton a Svéd Akadémiának az irodalmi Nobel-díjért és elnézést kért, amiért nem személyesen vette át az elismerést. Az amerikai zenész köszönőbeszédét az Egyesült Államok svédországi nagykövete olvasta fel a díjátadót követő banketten.

„Sajnálom, hogy nem lehetek jelen személyesen, de lélekben ott vagyok” – üzente Bob Dylan, hozzátéve, megtisztelőnek tartja, hogy ilyen rangos díjban részesül, és bekerül az irodalom óriásai közé. Kitért a kitüntetését övező vitára is, hogy megkaphatja-e egy dalszerző a díjat. Dylan szerint amikor Shakespeare a Hamletet írta, talán azon járt az esze, mely színészeket válogassa be a darabba és hol találhat egy koponyát. „Biztos vagyok abban, hogy a legmesszebb ez a gondolat állt tőle: akkor vajon ez irodalom?” – tette hozzá. Úgy fogalmazott: köszönet illeti a díjat odaítélő Svéd Akadémiát, amiért fontolóra vette ezt a kérdést, és „ilyen csodás választ adott rá”.

Stockholmban szombaton adta át XVI. Károly Gusztáv svéd király az idei orvosi, fizikai, kémiai, valamint közgazdasági Nobel-díjakat. Az irodalmi Nobel-díjas Bob Dylan előre jelezte, hogy más elfoglaltságai miatt nem lesz ott. Helyette zenésztársa, Patti Smith amerikai punk ikonja vett részt az eseményen, elénekelve Dylan egyik leghíresebb dalát.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom