Kultúra

A klasszikus és kortárs költészet találkozásának jegyében

Szász Jenő: a fesztivál lehetőséget ad a fiataloknak, hogy újraszőjék a nemzet egykor szétszakított, de szervesen létező kelméjét

A Versünnep Fesztivál célja segíteni a klasszikus és kortárs magyar költészet alkotásainak népszerűsítését, emellett felhívni a figyelmet a mindennapi versolvasás szükségességére – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton Budapesten.

A tárcavezető a Versünnep egyik fővédnökeként a költészet napján az idén tizedik alkalommal megrendezett fesztivál döntője előtt mondott köszöntőt a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán. Hangsúlyozta, verset olvasni, mondani, hallgatni és írni ma is nagyszerű dolog, és az irodalom közösségi ereje sohasem fog kihalni.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a fesztivál másik fővédnöke arról beszélt, hogy a szervezet a rendezvény felkarolásával nemzetegyesítő küldetésnek tesz eleget. „A fesztivál lehetőséget ad a nemzeti irodalom iránt elkötelezett magyar fiataloknak kapcsolatba lépni egymással, és újraszőni a nemzet valamikor szétszakított, de szervesen létező kelméjét” – szögezte le.

Kitért arra, hogy a kétharmados parlamenti többséggel felruházott magyar kormány megteremtette a nemzet újraegyesítésének lelki és közjogi feltételeit, és ezek az ünnepnapokat hozták el a külhoni magyarok számára. Szász Jenő fontosnak tartotta kiemelni, hogy az alaptörvény szerint Magyarország felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért. Az idén tízéves rendezvénysorozat egy színművészek és előadóművészek részére meghirdetett vers- és prózamondó verseny megrendezésével népszerűsíti a magyar költészet alkotásait. A versengést megelőzően szombaton a Nemzeti Színház előtti parkban és az épületben egész napos rendezvényt tartottak. A Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Bánffy György Kulturális Szalon által megszervezett Versünnep 2015 jubileumi versenysorozatára az idén először három kategóriában lehetett nevezni. A Versünnep Fesztivál az idén a kétszázhuszonöt éves magyar nyelvű színjátszást, a százötven éves Színház- és Filmművészeti Egyetemet és a száz éve született Gáti Józsefet, az egyetem egykori legendás beszédtanárát köszöntötte, amellett, hogy 2015-ben ünnepeljük József Attila születésének száztizedik és Márai Sándor születésének száztizenötödik évfordulóját. A versenyzőknek idén az ő műveikből kellett választaniuk, illetve egy kortárs alkotással is készülniük kellett.

Az abszolút fődíjat Kakasy Dóra kapta. A professzionális előadók között döntőbe jutó szabadúszó színésznő Szabó T. Anna Elhagy című versét adta elő. A professzionális előadók között vers megzenésítéséért Juhász Leventét jutalmazták, a versmondók között Bácskai Jánost. Az egyetemi hallgatók között a versmegzenésítés kategóriában Katona Kinga és Krausz Gergő győzött, a versmondók között Horváth Anna. A közönségdíjat a professzionális előadók között Marosszéki Tamás, az egyetemista kategóriában Herczeg Péter kapta. A Nemzeti Színház díját Herczeg Péter és Kakasy Dóra kapta, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem díját Katona Kinga és Krausz Gergő, a Bánffy György Kulturális Szalon díját szintén Kakasy Dóra, a Magyar Írószövetség és a Magyar Teátrumi Társaság díját az Esztrád Színház. A Versünnep Alapítvány díjait a zsűri döntése alapján Nagy Johanna, Marosszéki Tamás és Szirmai Melinda érdemelte ki.


Átadták a Csukás István-díjat
A budapesti Mesemúzeumban tartott ünnepségen adta át a Csukás István-díjakat Őze Áron alapító, a Pesti Magyar Színház korábbi igazgatója szombaton, a költészet napján. Az elismerést Dóka Péter A sajtkirály, Gődény Balázs Mesélj mesét! és Mikó Csaba Kövérkirály című műve érdemelte ki. A Csukás István-díjat 2014 augusztusában alapították, a kitüntetést meghívásos pályázaton ítélik oda. A nyertes pályaműveket a kuratórium a magyarországi színházaknak kiajánlja, s javaslatot tesz azok nagyszínpadi vagy kamaraszínházi bemutatására. A díjat odaítélő kuratórium tagja volt Balázs Ágnes, Berg Judit, Böszörményi Gyula, Jeney Zoltán, Perczel Enikő, Göttinger Pál, valamint Őze Áron. Őze Áron emlékeztetett: azzal a céllal alapította a díjat, hogy a gyermekszínházi terület szakmai konzultációját elősegítse, megismerje a lokális, nívós műhelyek munkáját, valamint hogy ezeket a helyeket bemutassa, és beemelje az országos körforgásba. Csukás István író, kuratóriumi elnök a rendezvényen azt hangsúlyozta, hogy a gyermekirodalom felfutó ágára, a gyermeknek írt színdarabokra szeretnék felhívni a figyelmet.