Kultúra

A filmkritikusok a Szabadesést díjazták

A legjobb animációs film Bucsy Réka alkotása lett

B. Nagy László díjjal tüntették ki a filmkritikusok Pálfi György Szabadesés című filmjét. A legjobb színésznő Molnár Piroska, a legjobb színész Gálfi László lett, a rendezők közül Mundruczó Kornélt díjazták.  

mundruczó lead
Mundruczó Kornél
 Idén több kategóriában is az elmúlt két év termését vették figyelembe a filmkritikusok a Magyar Újságírók Országos Szövetségének budapesti székházában tartott ünnepségen, mivel két éve mindössze három nagyjátékfilm készült, ezért 2013-ban nem választottak a filmek, a rendezők, a színészek és a színésznők közül. A 2015-ös díjátadón a legjobb filmnek Pálfi György Szabadesését választották a kritikusok, a legjobb rendezőnek járó díjat pedig Mundruczó Kornél vehette át a Fehér Istenért. A legjobb színész Gálffi László, a legjobb színésznő Molnár Piroska lett az Utóélet és a Fehér Isten, illetve A nagy füzet és a Szabadesés című filmekben nyújtott alakítása révén. Az operatőrök 2013-as teljesítményét sem méltatták tavaly, most a legjobbnak Rév Marcellt látták a Viharsarok és a Fehér Isten fényképezéséért.

A legjobb animációs film díjat Bucsi Réka Symphony No. 42. című filmje kapta, amely tavaly bekerült a rövid animáció Oscar-díjára esélyes tíz produkció közé. A legjobb kisjátékfilm a Szirmai Márton rendezésében készült Expedíció, a legjobb dokumentumfilm pedig a Gerő Marcell rendezte Káin gyermekei lett. A legjobb első filmnek járó díjat a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film kapta Reisz Gábor rendezésében. Különdíjjal jutalmazták Császi Ádám Viharsarok című filmjét.
Életműdíjjal ismerték el Banovich Tamás rendezőt, forgatókönyvírót, jelmeztervezőt. Betegsége miatt az elismerést felesége, Dénes Anna vette át.
A díjkiosztón ismertették a Jancsó Miklós családjával a szakosztály kezdeményezésére közösen alapított, a néhai rendező nevét viselő alkotóműhely első forgatókönyv-pályázatának eredményét. Tarr Béla filmrendező emlékeztetett arra, hogy az alkotóműhely tavalyi létrehozásával a független magyar filmnek és filmeseknek kívánnak teret adni. A műhely segíteni szeretné a filmtervek, forgatókönyvek gondozását, megvalósításukban hatékonyan működne közre magyar és külföldi források vagy partnerek felkutatásával. Kende János operatőr elmondta, hogy a pályázatra hét animációs film, kilencvenhárom játékfilm, harminckét kisjátékfilm, hat dokumentumfilm és öt tévéfilm érkezett.