Kultúra

A Saul fia megnyerte a Cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját

Hatalmas elismerést kapott a magyar film

Nemes Jeles László első filmje, a Saul fia megnyerte a Cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját. A magyar alkotás a világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjére akkreditált kritikusokból álló zsűri, a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének díját is, illetve egy neves francia díjat is elhódított.

Saul-Reuters
A világ legrangosabb filmes seregszemléjének hivatalos versenyprogramjába meghívott magyar film legutóbb harminc évvel ezelőtt kapott díjat a nemzetközi zsűritől: Szabó István a Redl ezredesért a zsűri díját vehette át 1985-ben.

 A Saul fia szombaton megkapta a külföldi filmkritikusok Fipresci-díját, valamint a Francois Chalais-díjat is.

A legjobb női szerepformálásért két színésznő kapott megosztott díjat a nemzetközi zsűritől: Rooney Mara amerikai és Emmanuelle Bercot francia színésznőnek jutott az elismerés..

Rooney Mara az 1950-es években New Yorkban játszódó Carol című leszbikus szerelmi történet egyik főszerepéért kapta meg a díjat. Az alkotást az elegáns stílusáról ismert amerikai Todd Haynes rendezte. A francia Emmanuelle Bercot pedig Mainwennnek egy házaspár viharos kapcsolatáról szóló Mon roi (Királyom) című filmének főhősnőjét alakította. 
A legjobb férfi alakításért járó díjat a francia Vincent Lindon érdemelte ki Stéphane Brizé La Loi du marché (A piac törvénye) című filmjében nyújtott szerepformálásáért, amelyben egy munkanélküli családapát alakít.

A zsűri díját Jorgosz Lantimosz görög rendező kapta meg The Lobster (A homár) című filmjéért. A legjobb forgatókönyv díját Michel Franco mexikói filmes Los Angelesben játszódó Chronic című alkotása érdemelte ki, amely egy haldokló betegekkel foglalkozó ápolóról szól.