Kultúra

"A Blondie-t muszáj volt folytatni"

Chris Stein, a csapat vezetője szerint ma sem unalmas eljátszani régi számaikat

Negyvenedik születésnapját világkörüli turnéval ünnepli a Blondie, amely szeptember 9-én a Papp László Budapest Sportarénában is fellép. Az amerikai punkrock, újhullámos csapat vezetője, Chris Stein az MTI-nek elmondta: a Blondie-t 15 év szünet után is muszáj volt folytatni.

Elég a kommerszből!

"A hetvenes évek közepén sokan éreztük úgy New Yorkban, hogy elegünk van a kommersz zene uralmából, a kereskedelmi rádiókból ömlő igénytelen muzsikából, az Eaglesből meg a hozzá hasonló bandákból. Én is vissza akartam nyúlni a rock and roll gyökereihez, az agresszívebb zenékhez, végül is ez vezetett a Blondie megalakulásához, de hasonló elvek hozták életre a Ramonest, a Talking Headset vagy a Televisiont is" - idézte fel a kezdeteket Chris Stein gitáros telefonon az MTI-nek.

Objektum doboz

One Way or Another és a többiek...

A szexi hangú szőke énekesnőre, Debbie Harryre (Stein akkori élettársára) épülő öttagú Blondie valósággal berobbant a New York-i punkrock, újhullám színtérre, állandó fellépő lett menő helyeken, mint a Max's Kansas City (ez volt például Andy Warhol és a Velvet Underground-tagok törzshelye) vagy a CBGB, amely számos csapatnak jelentett ugródeszkát a világhírnévhez.
Az 1978-as Parallel Lines című lemezen olyan nagy slágerek szerepeltek, mint a Heart of Glass, a Picture This, a Sunday Girl vagy a One Way or Another. A Blondie 1982-ig hat albumot készített, ám a rossz menedzselés, pénzügyi nehézségek és kábítószer-problémák, valamint Chris Stein gitáros bőrbetegsége a zenekar feloszlásához vezetett.
"Az ezt követő másfél évtizedben Debbie szólólemezein dolgoztam, megpróbálkoztam egy lemezkiadó vezetésével, meg más projektekkel. Mindig ott volt a fejemben az újrakezdés lehetősége a Blondie-val, de el kellett telnie bizonyos időnek, hogy a dolgok leülepedjenek. 1997-re jutottunk el odáig, hogy mindenkinek kedve legyen a folytatáshoz és találtunk egy megfelelő menedzsert is" - jegyezte meg Chris Stein.
A zenész és a szőke énekesnő útjai a magánéletben már 25 éve elváltak, a közös zenélés azonban ma is inspirálja őket. "Jó barátok vagyunk, sokat beszélünk egymással, egyikünk folytatja, amit a másik elkezdett".

chrissteinChris Stein

A Rock And Roll Hírességek között

A visszatérés sikeres volt, a No Exit című 1999-es lemezről a Maria című szám óriási sláger lett. Bár azóta bekövetkezett néhány tagcsere (az alapítók közül megmaradt Debbie, Chris és Clem Burke dobos), a Blondie azóta is aktív, lemezeket készít és turnézik, 2006-ban beiktatták a Rock And Roll Hírességek Csarnokába. Stein az MTI felvetésére határozottan azt mondta, ma sem unalmas játszaniuk az olyan régi számokat, amilyen például a Heart of Glass.
"A közönséget mindig ki kell szolgálni, az emberek pedig elsősorban a slágerekre kíváncsiak. Számomra mindig alapvető fontosságú volt a rendszeres koncertezés, hogy állandó kapcsolatban legyünk azokkal az emberekkel, akik kíváncsiak ránk" - tette hozzá a gitáros.
A Blondie a mai tinédzserek körében is ismert lett, amikor a brit fiúcsapat, a One Direction tavaly óriási sikert aratott a One Way or Another feldolgozásával. "Kifejezetten tetszett, amit csináltak, és klassz dolog, hogy mai tizenévesek több mint harminc év után a mi számunkat éneklik" - árulta el Chris Stein.

blondie lead