Kultúra

Négy ormánsági településen rendezik meg a VII. Bőköz Fesztivált

A felújításokon és a kultúrán keresztül a kistelepülések is be tudnak kapcsolódni az országos áramba

Az Andrásfalvy Bertalan Mintaprogram megvalósítása révén már látható nyoma van a falvak fejlődésének, csinosodó épületek formájában. A további fejlődés biztos alapot adhat a térség felemelkedéséhez – mondta Pataki András Jászai-díjas rendező, a fesztivál igazgatója a VII. Bőköz Fesztivál sajtótájékoztatóján tegnap a Hagyományok Házában.

Négy ormánsági településen rendezik meg a VII. Bőköz Fesztivált
Pataki András fesztiváligazgató, Hoppál Péter kulturális államtitkár és Szikora Róbert rockzenész, zeneszerző
Fotó: MH/Purger Tamás

A baranyai Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi kistelepülések hetedik közös fesztiválját, amelynek huszonhét helyszínén helyi hagyományőrzők és olyan ismert előadóművészek lépnek fel, mint Bogányi Gergely, Szikora Róbert vagy Feke Pál, idén július 7. és 10. között rendezik meg. A fesztivál kapcsán a Hagyományok Házában Pataki András fesztiváligazgató arról beszélt, hogy a kistelepüléseket az ország áramába bekapcsoló program eredménye, hogy a kultúra újra otthonra talált ezekben a falvakban, a helyi hagyományok találkoznak a fesztiválon a más közegből érkező művészeti értékekkel. Együtt van jelen a népi és az urbánus művészet.

Hoppál Péter kulturális államtitkár kiemelte, hogy a Dráva mente egész Európában a legérintetlenebb folyómeder közeli tájak közt van. Mint mondta, a fesztiválra érkezők a fesztiváli produkciók mellett a kistelepülések tájházait is megtekinthetik, kiépített turistautakon és bicikliutakon a közelmúltban felújított hímes református templomokat is végiglátogathatják.

A fesztivál művészeti vezetője, Sipos Ferenc koreográfus Andrásfalvy Bertalan gondolatával köszöntötte a jelenlevőket: „Napjaink társadalmának legnagyobb hiányossága az emberi kapcsolatok gyengesége egymással, a természeti környezettel és Istennel.” De ezeket a gyengeségeinket mind orvosolhatjuk az Ormánság kiemelkedő kulturális fesztiváljának négy napján – hangsúlyozta.

Az R-GO együttes nagykoncertje Szaporcán a Hétöles-tó nagyszínpadán lesz július 8-án, másnap ugyanitt adják elő a Csókkirály című nagyszabású koncertshow-t Feke Pál főszereplésével. A fesztivál egyik legjelentősebb produkciója lesz a Bogányi-zongora bemutatója Bogányi Gergely és Varga Gábor közös koncertjén a kémesi katolikus templomban július 10-én. Előző nap az Ormánsági színpadon láthatja a közönség a Tamási Áron-év alkalmából az Ördögölő Józsiás című darabot, amelynek zenéjét Szarka Gyula szerezte. Az Ég tartja a földet című kötetét Zsuffa Tünde mutatja be.

Grafika és fafaragás címmel Szatyor Győző kiállítása Szaporcán a művelődési házban lesz látható, a kémesi művelődési házban pedig Varga Györgyi Kilincsek című tárlata csalogatja az érdeklődőket.

Kémesen a tájházban Ormánsági tradíciók címmel helytörténeti kiállítás, a fesztiválközpont könyvtárában helyi népviseletek tekinthetők meg. Néptánctanítással, bábelőadással is várják a közönséget.

Kapcsolódó írásaink

Centenáriumi évad extrákkal

ĀÚj bérletkonstrukcióval, két premierrel és a teátrum alapításának századik évfordulóján előadás-sorozattal várja nézőit az Operettszínház