Kultúra

Christo emlékére becsomagolták a Diadalívet

Október 3-ig látható a különleges installáció

A tavaly elhunyt bolgár származású művész, Christo hatvanéves terve vált valóra azzal, hogy tegnap befejeződött a párizsi Diadalív (l’Arc de Triomphe) becsomagolása.

Christo emlékére becsomagolták a Diadalívet
Christo emlékére becsomagolták a Diadalívet
Fotó: AFP/Photo12/Picture News

A július óta folyó munkához huszonötezer négyzetméter újrahasznosított anyagot használt a kilencvenöt főből álló csapat. A 14 millió eurós (4,8 milliárd forintos) projektet teljes egészében Christo előkészítő tanulmányai eladásából fedezték. A hivatalos megnyitót szep-tember 18-án tartják, elbontását október 3-án kezdik meg. A „csomagolóművész” Christo Bulgáriában született Hriszto Javacsev néven.

Tanulmányait 1952 és 1956 között a szófiai Képzőművészeti Főiskolán, majd a bécsi és a prágai Képzőművészeti Akadémián végezte. Előbb Párizsba, majd 1964-ben New Yorkba költözött, ahol 1973-ban megkapta az amerikai állampolgárságot. Az 1960-as évek pop-art irányzatával rokon concept-art egyik első képviselője, 1961-től foglalkozott középületek, tájelemek becsomagolásával. Legismertebb ezek közül a párizsi Pont Neuf híd (1985), a chicagói Modern Művészeti Múzeum (1969) és a berlini Reichstag épületének (1995) becsomagolása.

Az Egyesült Arab Emírségekben hordókból épített piramist (masztaba) 2007-ben, 2018-ban pedig a londoni Hyde Parkban lévő Serpentine-tavon. Christo és francia felesége, a 2009-ben elhunyt Jeanne-Claude 1962-ben kezdett dolgozni a Diadalív becsomagolásának tervein. A művész annak idején egy fotómontázst is készített a megvalósításról, de végül lemondott a tervről. Aztán 2017-ben, egy kiállítása kapcsán felelevenítette a gondolatot, és a párizsi városvezetés, valamint a műemlékvédelem is áldását adta rá.

Kapcsolódó írásaink