Kultúra

Huszonnégy éves sztárkarmester a Párizsi Filharmonikusok élén

Klaus Mäkelä lesz 2022. szeptemberétől öt évre az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A huszonnégy éves finn sztárkarmester már idén szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel csütörtökön adja első koncertjét.

Huszonnégy éves sztárkarmester a Párizsi Filharmonikusok élén
Klaus Mäkelä már tizenkét éves kora óta vezényel
Fotó: AFP/FRANCOIS GUILLOT

Mäkelä Daniel Hardingtól veszi át az együttes igazgatását: ő alakítja majd a Párizsi Filharmonikusok zenei programját, de koncertezik és turnézik a zenekarral, évente legalább tizenkét héten át.

A világ egyik legfiatalabb karmestere, aki jelenleg az Oslói Filharmonikus Zenekar vezető dirigense, a francia sajtónak elmondta: nagyon szerencsésnek tartja magát, hogy két ilyen világszínvonalú, erős zenekarral dolgozhat, mint az oslói és a párizsi.

A finn csellista 1996-ban született Helsinkiben, csodagyereknek számít, tizenkét éves kora óta vezényel. Karmesterként 2017-ben debütált a Svéd Rádió Szimfonikus Zenekarával, majd egy évvel később már nemzetközi elismerést aratott a Bambergi Szimfonikus Zenekar, a Lyoni Nemzeti Zenekar, a Frankfurti Rádió Zenekara és az Orchestre de Paris koncertjeit vezényelve. Kínában is fellépett a Berlini Filharmonikusokkal, továbbá vezényelte a Clevelandi Zenekart, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Birminghami Szimfonikus Zenekart is.

Mäkelä csütörtökön, a Philharmonie de Paris járvány utáni első koncertjén Maurice Ravel Le Tombeau de Couperin című szvitjét és Beethoven 7. szimfóniáját vezényli.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom