Kultúra

Sűrű komolyzenei diskurzusok

Horváth Zsolt: Szeretnénk elérni, hogy a hangverseny-látogatásnak ne legyen anyagi akadálya

Külföldi művészek helyett magyar szólisták szerepeltetésével tervezte újra a 2020/2021-es pécsi évadát a Pannon Filharmonikusok. Horváth Zsolttal, a zenekar igazgatójával a szakmai és társadalmi felelősségvállalás fontosságáról, a járványhelyzet miatt elmaradt hangversenyek pótlásáról, gazdálkodásról és arról is beszélgettünk, hogy ősztől milyen komolyzenei koncertekkel várják a pécsi és a budapesti közönséget.

Sűrű komolyzenei diskurzusok
„Magyar szólistákkal terveztük meg a teljes évadot”
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

– A lapunknak tavaly adott interjúban úgy fogalmazott, a Pannon Filharmonikusok felfelé ívelő spirálban van, amely folyamatosan épül, de pályán kell tartani. A járványhelyzetben ez hogyan sikerül?

– A Pannon Filharmonikusok azon művészeti műhelyek közé tartozik hazánkban, amelynek nagyon pontos jövőképe, missziója, művészeti és intézményi stratégiája van,s mindezt egymásra épülve viszi végig a 2003-as megújulása óta. Az együttes egy országos hatáskörű, reprezentatív, nemzetközi kitekintésű nagyzenekar. Jelenleg azonban kettős pillanatot élünk. Egyrészt a koronavírus-járvány miatt a művészeti intézmények home office-ba kényszerültek, az elsők között fügesztették fel a kulturális szektor működését a tömegrendezvények miatt, és minden bizonnyal ez az ágazat lesz az utolsó, amely ismét elkezdheti a tevékenységét. Másrészt viszont az egész szakma nagyon sűrű diskurzusban van egymással.

– Miről szólnak a diskurzusok?

– Az újraindulás időpontjáról és módjáról folytatunk folyamatosan párbeszédet. Bár a közönségünkkel nem tudunk találkozni, a szakmai és társadalmi felelősségeinket vállalni kell ebben a rendkívüli helyzetben is.

– Melyek ezek?

– Közzétettük például a korábbi hangversenyeinkből készült koncertfilmjeinket a zenekar YouTube-csatornáján, amelyeket a pécsi Kodály Központban és a Művészetek Palotájában (Müpa) rögzítettünk. Ezúton is szeretném megköszönni a Müpa munkatársainak és a vezérigazgatónak, Káel Csabának, hogy rendelkezésünkre bocsátotta ezeket a felvételeket. És a zenekar tagjai is megosztják otthon készült zeneműveiket a közönséggel online. Ezek a felvételek nyilván nem olyan magas minőségűek, mint a professzionális eszközökkel rögzített koncertfilmek, mégis fontosnak tartjuk, mert egyfajta helyzetjelentést adnak. Meg­győződésem, hogy a művészeknek szükségük van a közönségre, és a közönségnek is szüksége van a művészekre. Ezek az egyéni videófelvételek pedig a társadalom mentális egészségének megőrzése miatt is fontosak. A pécsi televíziószolgáltatóval kötöttünk egy együttműködési megállapodást, amely ingyenesen elérhetővé tette a Mezzo csatornát. Az elsők között ajánlottuk fel a segítségüket a veszélyhelyzetben az idős bérleteseinknek, jegyvásárlóinknak, örökös tagjainknak. Mindebben áll az imént már említett társadalmi felelősségvállalásunk. A szolidaritás intenzív időszakát éljük meg, és jó látni a társadalmi összefogást.

– Igazgatóként mi jelenti a legnagyobb kihívást jelenleg?

– A Pannon Filharmonikusok vezetőjeként is nagyon különös megélni ezt az időszakot. Meg kellett szerveznünk az otthoni munkavégzést, amiben korábban nem volt gyakorlatunk. És itt nem csak a menedzsment munkájára gondolok, hanem a száztíz zenekari tag otthoni munkavégzésére is. Ki kellett alakítanunk a különböző korosztályú művészeink­kel a szakmai kapcsolattartás módját. A legnagyobb feladat mégis az, hogy ebben az időben, amikor nincsenek bevételeink, meg tudjuk tartani a működőképességünket, és a fizetéseket tudjuk biztosítani. Ezért köszönetet kell mondanunk a támogatóinknak, elsősorban a kormánynak, amely a kultúra finanszírozásában a legjelentősebb szerepet látja el, s ebben a nehéz helyzetben is biztosítja a munkavállalók megélhetését.

– A koncertjeik május 31-ig elmaradnak. Mikor és hogyan tudják ezeket pótolni?

– Ha elkezdhetjük ősszel az évadot, a most elmaradt koncertjeink jelentős részét szeretnénk pótolni. De abban bízunk, hogy a nyár második felében lesz lehetőségünk szabadtéri koncerteket adni. És arra is készülünk, hogy amikor a zenekar tagjai már nem jelentenek veszélyt egymásra, ám a közönséget még nem fogadhatjuk a zárt térben, online közvetítésen keresztül vagy szabadtéri kivetítőn követhetők legyenek a hangversenyek. Amint újra beindul a zenei élet, sokkal sűrűbb koncertéletre készülünk, mint amit a járványhelyzet előtt terveztünk. Érdemi egyeztetések folynak a fenntartóinkkal, a kulturális kormányzattal arról, hogy az újrainduláskor legyen lehetőségünk a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülők számára kedvezményes jegyárakat kínálni. Azt szeretnénk elérni, hogy egy komolyzenei koncertnek ne legyen anyagi akadálya a krízisben lévők számára, vagyis a régi és új közönség minden tagjának megfizethető legyen.

– Miként tudják kigazdálkodni?

– Ezekben a hetekben, hónapokban akár megtakarításai keletkezhetnek a nagy szimfonikus zenekaroknak, színházaknak, hiszen a produkciós költség megmarad. Ezekre persze szükség lesz ősszel, ám ha sikerül valamennyit megtakarítanunk, azt a jegyárak csökkentésére kell fordítanunk.

– Ezüstcsillanás címmel meghirdették a 2020/2021-es évadjukat a Müpában. Kiket hallhat unk?

– Március 1-jén ismertettük az évadunkat, és megkezdtük a bérletek értékesítését. Az első hangverseny október 2-án a Héber nyitánnyal indul, amelyet Gilbert Varga vezényel, s Nicolas Alsteadt csellista mutatkozik be a fővárosi közönségnek. Aztán december 11-én egy ritkán elhangzó művet, Richard Strauss monumentális Alpesi szimfóniáját hallhatja a közönség. A szerző utasítása szerint a százkilenc muzsikust felvonultató szimfóniát Bogányi Tibor vezető karmester dirigálja, ám a koncerten elhangzik a Ránki Dezső által játszott Beethoven Emperor zongoraverseny is.

– És a 2020/2021-es pécsi évad mitől lesz különleges?

– A 2020/2021-es pécsi évadunkat az elmúlt hetekben átszerkesztettük, a külföldi művészeket arra kértük, toljuk el egy évvel az együttműködésünket, így magyar szólistákkal terveztük meg a teljes évadot. Ezzel szeretnénk őket támogatni. A zenekar kétszáztizedik születésnapját ünnepeljük 2021. december 9-én, erre a napra készít fel bennünket az idei december 9-i koncert, amely a Kodály Központban adott első koncertünk tizedik évfordulója is. A jövő évad egyik különlegessége, hogy állandó partnerünk, Ránki Dezső Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész tíz évvel ezelőtt is játszott, s az idei, jubileumi hangversenyünkön ismét ő lesz a szólista.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom