Kultúra

Százhúsz éve született Luis Buñuel, a szürrealista filmművészet megteremtője

Az Andalúziai kutyától A nap szépéig

Spanyolországban 120 éve, 1900. február 22-én született Luis Buñuel Portoles filmrendező (képünkön). A későbbi művész Zaragozában jezsuitáknál nevelkedett, majd a madridi egyetemre járt, ahol összebarátkozott Federico García Lorcával és Salvador Dalíval.

Százhúsz éve született Luis Buñuel, a szürrealista filmművészet megteremtője
Luis Buñuel
Fotó: AFP

Végül 1925-ben Párizsba költözött, ahol 1929-ben elkészítette egyik leghíresebb művét, az Andalúziai kutyát. A Salvador Dalíval együtt alkotott mű a szürrealizmus egyik legfontosabb dokumentuma, amely a maga korában hatalmas botrányt váltott ki. Az Aranykort de Sade márki írásait alapul véve készítette el, a filmet betiltották. Máig ez a két leghíresebb filmje, noha készített dokumentumfilmet is Föld kenyér nélkül címmel Spanyolországban. A Franco-rendszer elől előbb Amerikába emigrált, ahol nem igazán talált munkát, végül a negyvenes években Mexikóba költözött, ahol újra forgatni kezdett. Első filmje A varázslatos kaszinó volt, következett A nagy tökfej, majd Az elhagyottak. Visszatért Spanyolországba 1960-ban, és – noha Franco rendszere betiltatta a film otthoni forgalmazását –, a Viridianával megnyerte a cannes-i nemzetközi filmfesztivált. Ezután francia földön rendezett, ott készült A nap szépe, A vágy titokzatos tárgya és A burzsoázia diszkrét bája, megannyi világhírű film. Mexikóvárosban halt meg 1983-ban.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom