Kultúra

Jeremy Irons: Európa kulturális egységét semmi sem bonthatja meg

Elkezdődött a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.

A szemle fő támogatóját, a szövetségi kormányt Monika Grütters kulturális államminiszter, a Kereszténydemokrata Unió politikusa képviselte a megnyitón, míg a tartományi rangú Berlin első embere, Michael Müller kormányzó polgármester a fesztivált 1951-től 1976-ig vezető Alfred Bauerről elnevezett díj megszüntetésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy fel kell dolgozni az egykori fesztiváligazgató eltitkolt szerepét a náci kultúrpolitikában. A megnyitón a legnagyobb nemzetközi sztár Jeremy Irons volt. A nagyjátékfilmes mezőny díjairól döntő nemzetközi zsűri elnöke hazája európai uniós tagságának megszüntetésére utalva kiemelte: örömmel tölti el, hogy angolként még mindig szívesen fogadják Berlinben. Mint mondta, Európa kulturális egységét semmi sem bonthatja meg. A március 1-jéig tartó szemle műsorán 240 új film szerepel, további 98 művet pedig filmtörténeti válogatások és más, tematikus különprogramokon mutatnak be. A nagyjátékfilmes szekcióban 18 munka versenyez az Arany Medvéért és az Ezüst Medvékért, 16 alkotásnak a Berlinalén lesz a világpremierje. Új magyar alkotás ezúttal nem szerepel a fesztiválon, viszont magyar vonatkozás, hogy meghívták a rövidfilmes szekció háromtagú zsűrijébe Bucsi Rékát, aki három animációs rövid­filmjével is sikerrel szerepelt a Berlinalén, emlékeztetett az MTI.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom