Kultúra

Értékmentés a neorokokó pesti palotában

A felújított Károlyi–Csekonics-rezidenciát a Károli Gáspár Református Egyetem fogja használni – Az egykori bálteremben egy Lotz Károly-képet is helyreállítanak

Öntöttvas oszlopok és festett burkolatok is előkerültek a Múzeum utca–Reviczky utca sarkán álló Károlyi–Csekonics-palota rekonstruk-ciója során. A neorokokó épület a Károli Gáspár Református Egyetem reprezentációs tere lesz, az egykori bálteremben egy Lotz-képet is helyreállítanak.

Értékmentés a neorokokó pesti palotában
A bevilágító üvegplafon eredeti acélszerkezete
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az bevilágító üvegplafon egyedülálló eredeti acélszerkezete mellett 140 éves burkolatok, tapétadarabok és díszítőfestések, valamint korabeli gépészeti elemek is előkerültek a neorokokó stílusban épült Károlyi–Csekonics-palota rekonstrukciója során, amit várhatóan június végén fejeznek be. A felújított épületet a Károli Gáspár Református Egyetem fogja használni. A 2017 óta zajló rekonstrukció és beruházás során az épület Múzeum utcai szárnyában teljes körű felújítást végeznek, míg az egykori rezidencia Reviczky utcai részében az eredeti homlokfal megőrzésével új oktatási épületet alakítanak ki a szakemberek. A bontáskor előkerült a földszinten elhelyezkedő fürdőszoba melegvíz-kazánja, valamint öntöttvas oszlopok, eredeti parketta és festett burkolatok, és feltártak egy szellőzőrendszert, valamint kazánt is. Gyutai Csaba, a felújítás műszaki ellenőri és lebonyolítói feladatait ellátó ÉMI Nonprofit Kft. vezérigazgatója a helyszíni bejáráson felidézte, hogy 1881–1885 között építtette a palotát Csekonics Margit és férje, Károlyi István a bécsi Ferdinand Fellner és Herman Helmer tervei alapján.

Az építészpáros leginkább színházépületeiről volt híres, ők tervezték többek között a budapesti Vígszínházat is. Az épület a II. világháborúban jelentősen megsérült, és később sem újították fel méltó módon. A háború után hosszú ideig az Országos Műszaki Könyvtárnak adott otthont az épület, 1965–1966-ban két szint ráépítésével bővítették az épület Reviczky utcai szárnyát, közben pedig 2004-ben műemléki védelem alá került. A mostani cél az eredeti állapot visszaállítása. Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta: a kormányzat kifejezetten ösztönzi az ilyen és ehhez hasonló értékes projektek megvalósulását. Az épület rekonstrukciójára 14 milliárd forintot biztosítottak. Az épület reprezentatív eseményeknek, valamint hazai és nemzetközi konferenciáknak is helyet ad majd. Az egykori bálteremben egy Lotz-képet is helyreállítanak a fellelhető vázlatok, archív felvételek és további kutatási eredmények alapján.

Kapcsolódó írásaink