Kultúra

Olivia Newton-John és Rose Tremain is dáma lett

II. Erzsébet újévi kitüntetései

A London Gazette-ben közölték szombaton a II. Erzsébet által adományozott újévi kitüntetések listáját. Mint ismert, az uralkodói elismeréseket: címeket és rangokat évente kétszer ítélik oda, először a királynő júniusi hivatalos születésnapján, majd újévkor.

A BBC által is közzétett idei listán színészek, politikusok, zenészek mellett magyar holokauszttúlélők is szerepelnek. A Brit Birodalom Rendjének tiszti címét (OBE) adományozta II. Erzsébet Roger Taylornak, a Queen együttes dobosának. Lovagi rangra emelte a királynő, és az ezzel hölgyeknek járó, Dame előnév viselésére lett jogosult Olivia Newton-John, brit–ausztrál színésznő, a Grease című musicalfilm (1978) világhírű főszereplője, illetve Rose Tremain írónő. A lovagi címmel járó Sir előnév illeti meg a továbbiakban Steve McQueen és Sam Mendes Oscar-díjas rendezőket is. A listán szerepel Sir Elton John is, akit az uralkodó idén a brit becsületrend, az Order of the Companions Honour tagjai közé választott, amelynek összesen hatvanöt tagja lehet. A címek és rangok konkrét adományozására valamikor a jövő év elején kerül sor.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom