Kultúra

Francia múzsák az Operában

Visszatér a repertoárba a jövő évadban a Hoffmann meséi, Az ezred lánya és a Párizs lángjai, valamint új rendezésben látható többek közt a Carmen és az Andrea Chénier is

Tizenkilenc premier, köztük két ős- és három magyarországi bemutató is szerepel a Magyar Állami Operaház Francia Múzsa Szezonja elnevezésű, 2020/21-es évadában, amelynek középpontjában a francia szerzők állnak. A pénteki sajtótájékoztatón elhangzott: a következő évad előadásaira már válthatók szabad bérletek.

Francia múzsák az Operában
Ókovács Szilveszter és Pascale Andréani francia nagykövet az évadbejelentőn
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Meghirdette 2020/21-es évadát pénteken a Magyar Állami Operaház, a Francia Múzsa Szezonja című évadban tizenkilenc premier, köztük két ős- és három magyarországi bemutató mellett visszatér a repertoárra a Hoffmann meséi, Az ezred lánya és a Párizs lángjai, valamint új rendezésben látható többek közt a Carmen és az Andrea Chénier is.

Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója az évadot ismertető sajtótájékoztatón az MTI szerint kiemelte: a Magyar Állami Operaház szeretne felzárkózni a világ vezető intézményeihez abban is, hogy évadait több évre előre megtervezi, és egyezteti az érintett alkotókkal. Mint mondta, ennek jegyében az Opera jóval korábban nyilvánossá teszi a következő szezon programját.

Az ősbemutatók között lesz Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című darabja, Figaro3 címmel az Opera Beaumarchais Figaro-trilógiája nyomán Vinnai Andrással írat színdarabot. Több régen játszott darabot új rendezésben tekinthet meg a közönség, így Donizetti Az ezred lánya című vígoperáját Polgár Csaba, Offenbach Hoffmann meséi című művét Székely Kriszta, Giordano Andrea Chénier című alkotását Fabio Ceresa viszi színre. Az évad zárásaként, 2021 júniusában a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon debütál Calixto Bieito rendezésében a Carmen.

Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző egyetlen operáját Harry Kupfer színrevitelében láthatja a közönség, az újévi koncert műsorán az István király című alkotás és a IX. szimfónia hangzik el. A kortárs művek között található Philip Glass Jean Cocteau műve nyomán készült Vásott kölykök című táncoperája, valamint az Úrhatnám polgár a Lully-féle eredeti kísérőzenével. És többek között látható lesz Richard Strauss Salome, Monteverdi Bella Máté által újrahangszerelt Poppea megkoronázása című alkotása, Dohnányi Simona nénije.

A FranciaFeszten Poulenc A kármeliták, Massenet Werther, Meyerbeer A hugenották és Saint-Saëns A sárga herceg/nő című darabja is szerepel. Hangversenyszerű előadásban szólal meg Boieldieu Magyarországon először hallható Benyovszky Móric, avagy a kamcsatkai száműzöttek című műve, Saint-Saëns Sámson és Delila, Franz Schmidt Notre-Dame, valamint Kálmán Imre Jozefin császárné című nagyoperettje. A fesztivál gálakoncertjén Patricia Petibon francia szoprán énekel, Rost Andrea önálló esttel lép színpadra.

A Magyar Nemzeti Balett három bemutatót tart: új feldolgozásban látható Vaszilij Vajnonen Párizs lángjai című balettje, Thierry Malandain Don Juan című egyfelvonásosa és Alexander Ekman Cacti című alkotása. A Magyar Állami Operaház Zenekara az előadásokon kívül hangversenyekben és egyéb produkciókban működik közre. Az együttes mások mellett Berlioz, Fauré, Mahler, Ravel és a fiatal Mozart műveit is bemutatja. Az Eiffel Műhelyházban pedig folytatódnak a zenekari művészek kamarakoncertjei, emellett a ház 2020. február 7-én Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című művének ősbemutatójával nyitja próbaüzemének második szakaszát. A következő évad előadásaira már válthatók szabad bérletek.

Kapcsolódó írásaink