Kultúra

Életmű-kiállítás mutatja be Gross Arnold tündéri mesevilágát

Karácsonyi installációtól az olajfestményekig

A Kossuth- és Munkácsy díjas, Nemzet Művésze díjjal kitüntetett Gross Arnold grafikus és festőművész születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából életmű-kiállítás nyílt tegnap este Budapesten a Széphárom Közösségi Térben.

Életmű-kiállítás mutatja be Gross Arnold tündéri mesevilágát
Gross Arnold
Fotó: Gross Arnold Galéria

A művészet kertje – Gross Arnold 90 című tárlaton a művész legjellemzőbb témakörei szerint csoportosítva jelennek meg kompozíciói. Az ismert grafikusművész fél évszázados pályája során a rézkarcolás egyik legjobb hazai mesterévé vált. A lapunkhoz eljuttatott közleményben Révész Emese, a tárlat kurátora úgy fogalmaz: a csipkeszerű aprólékossággal megmunkált grafikáin tündéri mesevilág kel életre, tele emberarcú, mosolygó virágokkal, madarakkal, angyalokkal és tündérekkel. Ám az egész kiállítótér hangulatos karácsonyi installációvá válik. A karácsony szimbóluma amúgy is közel állt hozzá, maga is örök gyermek volt, aki nemcsak játékos rajzain, hanem a valóságban is imádott játszani, ezért megidézik jellegzetes tárgyvilágát is. A tárlat különlegességét a színnyomat-variációk, ritkán látható olajfestmények és diorámák jelentik. A kiállítás ingyenesen látogatható január 31-ig. Ahogy korábban lapunkban is megírtuk, a 2015-ben elhunyt tordai születésű művész idén november 25-én ünnepelte volna kilencvenedik születésnapját. A jubileumi alkalomra a Gross Arnold Galéria egy igényes, szép kivitelű nagymonográfia kiadásával készült.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom