Kultúra

Száz éve hunyt el Pierre-Auguste Renoir

Impresszionista mester

A francia impresszionizmus ikonikus alakja, a montmartre-i bálok és a Moulin de la Galette megfestője, Pierre-Auguste Renoir száz éve, 1919. december 3-án hunyt el.

Limoges-ban született 1841-ben, családjával 1844-ben költözött Párizsba. Már tizenhárom évesen dolgozni kezdett egy porcelánfestő műhelyében, ebédszüneteit pedig a Louvre-ban töltötte. Művészeti tanulmányait 1862-ben kezdte Charles Gleyre stúdiójában. Sokszor még festékre sem volt pénze, hiába állított ki a Szalonon, vevőt nem talált képeire. A francia–porosz háború idején önkéntesként bevonult, de vérhast kapott, és leszerelték. A kommün bukása után Monet-val, Sisley-vel, Cézanne-nal, Manet-val és Pisarróval együtt festett nyaranta a fontainebleau-i erdőben, első közös kiállításukat 1874-ben rendezték, akkor nevezték el a csoportot impresszionistáknak. Járt Algériában, Spanyolországban, Palermóban festette meg Richard Wagner portréját. Légzőszervi betegségei miatt Guernsey szigetére költözött, majd 1907-ben Nizza közelébe. Három fia született, közülük Jean ismert filmrendező lett. Súlyos ízületi gyulladása miatt időskorában tolókocsiba kényszerült, de élete végéig dolgozott. Még megérte, hogy egyik művét megvette a Louvre, és megkapta a francia Becsületrendet. Hetvennyolc évesen hunyt el Cagnes-sur-Merben.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom