Kultúra

Nem vihetik Párizsba a Vitruvius-tanulmányt?

Az örökségvédők tiltakoznak a mű utaztatása ellen

Megakadályoznák az örökségvédők Leonardo da Vinci Vitruvius-tanulmányának kölcsönadását Párizsnak. A művész leghíresebb rajza szerintük túlságosan törékeny ahhoz, hogy külföldre szállítsák.

Az Italia Nostra örökségvédelmi civil szervezet a hét elején egy velencei bírósághoz fordult az ügyben, kérve, hogy az késedelem nélkül állítsa le a kölcsönadásról létrejött szerződés végrehajtását, a körülbelül 530 éves dokumentum elszállítását Olaszországból, írta az MTI. A Vitruvius-tanulmányt az itáliai polihisztor halálának 500. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon mutatnák be a párizsi Louvre-ban. Cserébe Olaszország Louvre-ban kiállított Raffaello-műveket kapna kölcsön, amelyeket 2020 márciusától mutatnának be Rómában. Leonardo híres tanulmányát csak kivételes alkalmakkor mutatják be a nagyközönségnek, mert védeni kell a természetes fénytől és gondosan ellenőrzött mikroklímán kell tartani. A beadványt október 24-én vitatják meg a velencei bírák, pont azon a napon, amikor a párizsi Louvre-ban megnyílik a Leo­nardo-kiállítás. Az Olaszországot augusztusig irányító kormány ugyanis elutasította a korábbi kormány egyezségét, amely szerint az évforduló alkalmából engedélyezik fontos da Vinci-művek kölcsönadását Franciaországnak. Az új kormány végül békülékenyebb hangnemet ütött meg. A tanulmányt őrző velencei Galleria dell’ Accademia igazgatója beleegyezett a mű külföldre szállításába.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom