Kultúra

Hetvenöt éve halt meg Balogh Rudolf

A magyaros fényképezés atyja

Hetvenöt éve, 1944. október 9-én halt meg Balogh Rudolf, a magyar fotóművészet egyik úttörője. Balogh Adolf néven 1879. szeptember 1-jén született, budapesti zsidó családban.

Hetvenöt éve halt meg Balogh Rudolf
Balogh Rudolf
Fotó: Wikipedia

Pályakezdőként képeit az Új Idők és a Vasárnapi Újság közölte, majd a Vasárnapi Újság fotóillusztrátoraként dolgozott, és 1912-ben nyitotta meg önálló műtermét. Az első világháborúban a haditudósító század tagja volt, idézi fel az MTI. Az első világháború után az Est Lapok munkatársa, majd az 1925-ben indult Pesti Napló Képes Mellékletének vezető fotóriportere lett, a harmincas évek elejétől a Magyar Filmiroda fotólaboratóriumát vezette. Képein a magyar paraszti életet, a népviseleteket, népszokásokat, a magyar táj szépségeit mutatta be, kialakítva a fotográfiában az úgynevezett magyaros stílust. Számos rangos kiállításon nyert díjat itthon és külföldön. A zsidó törvények életbe lépése után helyzete egyre nehezebbé vált, elbocsátották a Filmirodától. 1944 nyarán bombatalálat érte a házat, ahol lakása és műterme volt, munkásságának nagy része megsemmisült. A csapás nagyon megviselte, egészségi állapota tovább romlott, hatvanöt évesen hunyt el Budapesten. Nevét ma a legrangosabb szakmai elismerés, az 1992-ben alapított Balogh Rudolf-díj viseli.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom