Kultúra

Látogatható a hétvégén a komáromi Csillagerőd, amelyet a felújítás után tegnap adtak át

Szobrászati tárlat

A Liget Budapest Projekt egyetlen vidéki helyszíneként befejeződött a komáromi Csillagerőd felújítása. Baán László miniszteri biztos a pénteki sajtóbejáráson elmondta, a létesítmény 7000 négyzetméteres kiállítótérrel gyarapodott, ahol a Szépművészeti Múzeum gipsz szobormásolatait mutatják majd be.

Látogatható a hétvégén a komáromi Csillagerőd, amelyet a felújítás után tegnap adtak át
A Csillagerőd hétezer négyzetméteres kiállítótérrel lett gazdagabb
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Baán hozzátette, a Mányi István tervei alapján elvégzett rekonstrukció megmentette az épített örökség értékeit, funkciójában és vizuálisan azonban megjeleníti a 21. századot. A kibővített térben vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, shop és kávézó is helyet kapott. Az ágyú- és lőállásokat visszaállították eredeti állapotukba, az udvaron pedig szabadtéri színpadot alakítottak ki. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt is elárulta, az épület a mostani hétvégén nyitva áll a látogatók előtt, majd megkezdődik a műtárgyak beköltöztetése. Az új létesítmény 2020 tavaszán nyílik meg, oktatási, ismeretterjesztési feladatokat ellátva, korszerű, interaktív múzeumi körülmények között. A másolatokból álló tárlat lehetővé teszi majd a szobrászat történetének áttekintését az antikvitástól a reneszánszig, a stílusok bemutatását, ikonográfiai, ábrázolási típusok és sémák szemléltetését. Ezek mellett a középkori és reneszánsz emlékek antik kapcsolataira is rávilágít a kiállítás, amelyen körbe lehet majd járni, és úgy tanulmányozni a gipszszobrokat. Mint ismert, az épület a komáromi erődrendszer egyik tagja, amely az Osztrák–Magyar Monarchia idején kétszázezer fős sereget is képes volt befogadni, 1945 után szükséglakásokat alakítottak ki benne, majd zöldségraktárként használták. Később az állam megvásárolta, műemlékként 2005 óta látogatható.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom