Kultúra

Elfeledett barokk operát mutatnak be Pécsett

Háromszáz év után először

Csaknem háromszáz év után csendül fel először Joseph Bodin de Boismortier Ámor utazásai (Les voyages de l’amour) című operája szeptember 21-én a pécsi Kodály Központban.

Elfeledett barokk operát mutatnak be Pécsett
Vashegyi György
Fotó: MH

A Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) tegnapi közleménye szerint a 18. század óta előadatlan barokk művet Katherine Watson, Judith Van Wanroij, Chantal Santon-Jeffery és Katia Velletaz szopránok előadásában, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar közreműködésével, Vashegyi György (képünkön) vezényletével hallhatják az érdeklődők. A darab modern átiratát – amelyről ezúttal lemezfelvétel is készül – kifejezetten erre az alkalomra készítette a kéziratból a Versailles-i Barokk Zenei Központ (Centre de Musique Baroque de Versailles). Boismortier (1689–1755), a francia barokk egyik legelismertebb zeneszerzője hihetetlenül népszerű volt kortársai körében, amit elsősorban zseniális kamaradarabjainak köszönhetett. Legnagyobb szabású műve az 1736-ban a párizsi Királyi Operaház számára készült Ámor utazásai, amely prológusból és négy felvonásból áll. Története szerint Ámor az igaz szerelmet keresi. Zefír javaslatára útnak indul, hogy falut, várost, királyi udvart bejárva felkutassa a hozzá illő, hűséges társat.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom