Kultúra

A versenyelőadásoktól az ingyenszínházig

Megkezdődött a Vidor Fesztivál a hétvégén – Nyíregyháza mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye húsz településén lesznek programok a következő napokban

Mára Közép-Európa egyik vezető fesztiváljává nőtte ki magát a nyíregyházi Vidor Fesztivál, amely a hétvégén kezdődött. Idén két új helyszínnel, a megújult Bencs-villával és a Rózsakert Szabadtéri Színpaddal bővült a bemutatóhelyek száma

A versenyelőadásoktól az ingyenszínházig
Latabár Kálmánt is megidézték
Fotó: Fortepan

Megkezdődött Nyíregyházán a Vi­dor Fesztivál. A péntek esti ünnepélyes megnyitón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az Országos Színháztörténeti Múzeum egyik különleges relikviáját, a Latabár Kálmán színművészt mintázó bábut hozta el jelképesen a nyíregyháziaknak. A műtárgyat egy rajongója készítette a 20. század nagy magyar nevettetőjéről, ez a premierajándék most múzeumi tárgyként lehet ott a múzeum polcán – mondta az államtitkár. Fekete Péter szavai szerint köszönet és gratuláció jár azoknak, akik felismerték, hogy szükség van egy humorra alapozott rendezvényre, ami az elmúlt évek alatt Közép-Európa egyik vezető fesztiváljává nőtte ki magát. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere arról beszélt, a tizennyolcadik Vidor segítségével Nyíregyháza megmutathatja vendégszerető arcát.

Idén két új helyszínnel, a megújult Bencs-villával és a Rózsakert Szabadtéri Színpaddal bővült a bemutatóhelyek száma – mondta Kirják Róbert, a szervező Móricz Zsigmond színház ügyvezető igazgatója.

A megnyitón köszöntőt mondott Benedek Miklós színművész, a színházi versenyprogram zsűrijének elnöke is. A kilencven százalékban ingyenes Vidor-programok Nyíregyháza mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mintegy húsz településén egyaránt elérhetőek lesznek. A színházi versenyprogramban a szabolcsi kőszínház nagyszínpadán és a Krúdy Kamarában a legismertebb hazai és határon túli magyar színtársulatok tizennyolc vígjátékát és zenés színpadi játékát mutatják be. A versenyelőadásokról lemaradók ingyenes színházi előadásokat nézhetnek meg a Kossuth téri nagyszínpadon. Koncertezik mások mellett a Halott pénz, a Bagossy Brothers Company, a Parno Graszt & Bohemian Betyars, a Magashegyi Underground, a benini B.I.M., a német Workers Delight, az ukrán Hudaki, a kanadai Shaun Ferguson, a haiti Wesli, a francia La Cumbia Chicharra és a szenegáli-német Ablaye Cissoko & Völker Goetze – írta az MTI.

A Vidoron számos más kulturális program várja az érdeklődőket: ingyenes filmvetítések, utcazenészek, zsonglőrök, pantomimesek, mutatványosok, gólyalábasok, a gyerekeknek szóló koncertek, bábelőadások színesítik a programot.

Kapcsolódó írásaink