Kultúra

Ötven éve hunyt el Tersánszky Józsi Jenő

Évforduló

Ma ötven éve, 1969. június 12-én hunyt el Tersánszky Józsi Jenő Kossuth-díjas író, Kakuk Marci és Misi mókus „atyja”. Az 1888. szeptember 12-én Nagybányán született író már gyermekként sokoldalú tehetség volt: festett, zenélt, ám leginkább az élet sokszínűsége érdekelte.

Ötven éve hunyt el Tersánszky Józsi Jenő
Tersánszky Józsi Jenő
Fotó: MH

Első novelláját 1910-ben a Nyugat közölte Firona címmel. Az első világháború idején az olasz fronton harcolt, itt írta meg a Viszontlátásra, drága… című háborúellenes regényét, amelyről Ady Endre írt elismerő szavakat a Nyugatban. A főművének tartott Kakuk Marci első kötete 1921-ben jelent meg, a műből 1973-ban készült játékfilm. A társadalom törvényeire fittyet hányó hős ízes-kellemes történetein két évtizeden át dolgozott. A Nyugat főmunkatársa volt 1922-től, emellett cikkeket és kritikákat írt a Pesti Naplóba. Kossuth-díjjal 1949-ben tüntették ki, de az 1950-es évek elejétől a dogmatikus irodalompolitika háttérbe szorította. Munkakedve azonban töretlen maradt, báb- és mesejátékokat írt. Filozófiájának lényege az élet derűje, amely a tragédiát is humorral oldja fel. Emlékművét 2009-ben avatták fel Budapest XII. kerületében, nevét utca is viseli a fővárosban.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom