Kultúra

Büszke jászok ünnepe

Jászkiséren rendezték meg a XXV. Jász Világtalálkozót – Kövér László: Aki a hagyományait elveszti, az tulajdonképpen a múltját, előbb-utóbb pedig önmagát veszíti el

Rendhagyó dolog pünkösd szombat reggelén Molnár László tárogatójátékára ébredni szülőföldünkön, Jászkiséren. A XXV. Jász Világtalálkozó második napja a Köszöntjük a jelent tematika jegyében zajlik. Kilenc óra előtt néhány perccel már a hófehér, késő barokk református templom ünnepi és ökumenikus istentiszteletére sietünk. A virágba öltözött kisváros központjában többnyire jászok és kunok tolonganak.

Büszke jászok ünnepe
A világ minden tájáról érkeznek a résztvevők
Fotó: MTI/Mészáros János

A harangszó töri meg a csendet, a templomba emberek igyekeznek a Jászság, az ország, de talán nem túlzás azt állítani, hogy a világ több pontjáról. Somodi Lajos református lelkipásztor hangja betölti a teret, ő koordinálja az ünnepi istentiszteletet, amelyen jelen van mások mellett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a háromnapos rendezvény fővédnöke, Lukácsi György, Jászkisér polgármestere, Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője, illetve ünnepi ruhába öltözött jász és kun kapitányok, kapitánynék. A következő pillanatban Takaró András református esperes szavaira figyelünk, aki arról beszél, hogy a kereszténység nem magánügy, s ott kell érte tenni, ahol élünk. „Hitvalló kereszténység létezik, zugkereszténység nincsen” – mondja. Ternyák Csaba egri érsek arról beszél: szükségünk van a megújulásra, és ehhez rendszeresen kérjük Isten kegyelmét, ez a keresztény lét lényege.

Impozáns felvonulás

Az istentiszteletről kifelé haladva kedves hölgyek fonott kosárból pogácsával kínálnak, majd a több száz fős tömeg a Fő útra vonul, s megkezdődik a Jász települések díszes felvonulása a szolnoki Magyar Honvédség Légierő Zenekar felvezetésével. A harminchét éve Jászkiséren szolgáló nagytiszteletű Somodi Lajos és felesége, Kardos Magdolna halad el mellettünk, megtudjuk, hogy több hónapon át készültek az örömteli esemény megszervezésére. Közben elindul a felvonulás: többek között Karcag, Kerekegyháza, Kocsér, Jászfényszaru, Jászágó, Jászapáti, Jászberény, Újszász táblák emelkednek a magasba, jász és egyéb díszruhába öltözött delegáció vonul, és Jászkisér zárja a sort.

A Szent István parkba kiérve még épp találunk üres széket mielőtt kezdetét veszi a ünnepség, amelyen egymás után mondanak beszédet a meghívott vendégek. Szinte mindannyian kiemelik a közösséghez tartozás élményének fontosságát, de a jász öntudat titkáról is szó esik, majd Aslan Cucijev, Észak-Oszétia-Alánia nemzetközi kapcsolatokért felelős minisztere egy különleges, díszes asztali órával ajándékozza meg Lukácsi György polgármestert. Továbbá érdemes figyelni a felvezető beszédekre is, ugyanis a házigazdák, Gócza Fanni és Törőcsik Zsolt felidézik azt a történelmi eseményt, amely életre hívta a rendezvényt.

A redemptióról

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben, Jászberényben tartották a jászkun redemptio (önmegváltás) 250. évfordulója alkalmából. A redemptio története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár elzálogosította a Jászkun Kerületet a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és kiváltságaikat. A történelmi gyorstalpaló után az ünnepségen Dobos László, a Jászok Egyesületének elnöke adja át a Jászságért díjat a jászberényi Bugyi László Guriga fotográfusnak. Évtizedek óta fényképezi a Jászságot, fő témái a Zagyva folyó, és az útmenti keresztek.

A hivatalos beszédek után Tóth Tamás jászkiséri származású zeneszerző A kis ér című saját szerzeményét adja elő. A Petőfi Sándor Szeptember végén című vers strófájára íródott dal libabőrös pillanatokat szerez a hallgatóságnak. Majd a leköszönő jászkapitány, Ézsiás Barnabás rögtönzött színpadi lánykérésének vagyunk tanúi: a fiatal férfi beszéde végén váratlanul letérdel kedvese elé, és gyűrűt húz ujjára – a közönség tapssal köszönti az ifjú jegyespárt. Majd beiktatják az új jászkapitányt, a jászkiséri Nemes Józsefet, akinek fogadalmat is kell tennie. A zsinóros mente, a tollas kucsma, a kapitányi medál és szablya is rákerül, s lovon ülve vágtat el. A jászkiséri galambászok szervezésében bemutatott galambröptetés zajlik a színpad előtt, amikor megszólítjuk Kövér Lászlót. Az országgyűlés elnöke kérdésünkre elmondja, minél több, a Jász Világtalálkozóhoz hasonló hagyományőrző rendezvényre lenne szükség, amely felfedezi egy-egy közösség, település létező hagyományait, és továbbadja a következő generációknak – szerencsére egyre több ilyen közösség van hazánkban. Az önazonosság megőrzéséhez ez elengedhetetlenül szükséges, mert „aki a hagyományait elveszti, az tulajdonképpen a múltját, előbb-utóbb pedig önmagát veszíti el”.

„Ma egy olyan történelmi időszakban élünk, amikor az identitástudatot, a nemzetet, a kereszténységet épp sárba akarják tiporni. Tehát most nagyon is példaértékű a jász identitástudat” – osztja meg velünk gondolatait a házelnök mellett ülő Pócs János. Az ország- gyűlési képviselő azt a törekvést tartja a legfontosabbnak ebben a térségben is, amelyben a család, a nemzet, a hit, a megélhetés, a gazdaság érvényesülni tud. Az a stratégia, amelyre a kormány épített, hogy előbb munkahely, megélhetés, utána adócsökkentés és családtámogatás következett: ennek a tükörképe volt a Jászság. Ma a jászsági vállalkozók tizenötezer embernek adnak munkát, és a családtámogatási rendszert is itt használják ki a leg­intenzívebben, ennek köszönhetően szinte minden településen nő a házasságkötések és a gyermekszületések száma is. Lukácsi György polgármestert arról kérdezzük, mit jelent a település életében egy ilyen hagyományőrző ünnep. Mint megtudjuk, tavaly június óta nagyon sokat és sokan dolgoztak a rendezvény megszervezésén. Egész Jászkisér megmozdult azért, hogy az esemény színvonalas legyen. A település fejlesztéséről megtudjuk, hogy öt épület nagyenergetikai korszerűsítése már befejeződött, megújul a Kossuth tér, folyik a volt mozi épület Inkubátor Házzá alakítása, illetve szeretnék az Idősek Otthonát és a Bölcsődét korszerűsíteni, utóbbit bővíteni is.

Installáció szalmabálából

A délutáni programok közt íjász és lovas programok, valamint az előbb már említett megyei néptánctalálkozó szerepel. A Szent István parktól száz méterre, a Dohánybeváltó udvarán álló színpadon este kilenc óra előtt öt-tíz perccel már hangol az idén húszéves Magna Cum Laude zenekar. Mielőtt belevetjük magunkat a koncert forgatagába, még épp van időnk lefotózni a kis domboldalon látható, Jászkisér felirat köré színes szalmabálákból épített installációt. Csak két kattintás, és Mező Misi utánozhatatlan hangja behúz a több ezres tömegbe.

Együttlétükkel erősíthetik közösségüket

Az őshazájukból kiszakadó jászok napjainkban is példát mutatnak „megmaradásból” minden európai nemzeti közösségnek – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Jászkiséren, a 25. Jász Világtalálkozón. A házelnök, aki a rendezvény fővédnöke volt, hozzátette: a nagyvilágban és az országban egymást számon tartó és kereső jászok a világtalálkozón egymásra találhatnak és együttlétükkel megerősíthetik közösségüket. Rámutatott: a legnyugatibb keleti népként a magyarok lélektársakat kerestek a Kárpát-medencei történelmi helytálláshoz. „Nekünk a magyaroknak nemcsak a lélek szavunk, hanem lelkiségünk is Keletről származik” – fogalmazott Kövér László. A házelnök hozzáfűzte, az őshazájukból kiszakadó jászok is azt keresték, ami a Kárpát-medencében várta őket: rokonlelkeket és olyan földet, amely munka és áldozatok árán szülőföldjükké lényegül. (VT)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom