Kultúra

Arany-túra

Kucsera Tamás Gergely: A Hallgatni Aranyt! túlélte a projektszerűséget, összművészeti projektté vált

Újabb versekkel, rövidfilmekkel, riportokkal és egy interaktív térképpel bővült az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából készült Hallgatni Aranyt! (Hallgatniaranyt.hu) ingyenes honlap. Az újdonságokról tegnaptartottak sajtótájékoztatót a Magyar Művészeti Akadémia Irodaházában.

Arany-túra
Kucsera Tamás Gergely (balról a harmadik) szerint szükség van hasonló honlapokra
Fotó: Papajcsik Péter

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából még 2017-ben indította el nagyszabású projektjét, amelynek eredményeként egy online, bárki számára ingyenesen elérhető hangoskönyv jött létre a költő legszebb verseinek és a korszak meghatározó személyiségeivel folytatott levelezéseinek válogatásából – idézte fel Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára a tegnap tartott sajtótájékoztatón. Mint kiemelte: ez a kezdeményezés túlélte a projektszerűséget, hiszen azóta összművészeti projektté vált. A főtitkár lapunknak arról is beszélt, hogy száz-százötven hasonló online felület számos kultúrtörténeti, művészettörténeti kérdést megoldana.

Az online hangoskönyv eddig Arany János 131 versét és 70 levelét tartalmazta, a projektet most újabb tizenöt verssel, többek között az Erdély, Az örökség és a Balzsamcsepp című költeményekkel, valamint rövidfilmekkel, riportokkal és egy interaktív oktató térképpel bővítették.

Rátóti Zoltán, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője, a projekt elindítója hangsúlyozta: a kezdeményezés egyfajta színművészi korlenyomatként is szolgál. Az oldal érdekessége, hogy a verseket és leveleket tolmácsoló színművészekről is információt nyújt. Náray Erika színművész az „AranyÓra” országjáró irodalomórák hangulatát idézte fel: huszonnégy helyszínre jutottak el két év alatt, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptak a gyerekektől.

Markovits Ferenc rendező, az Arany-túra interaktív térkép ötletgazdája és projektvezetője az eseményen kiemelte: a térkép negyven olyan helyszínt mutat be, ahol a költő életében megfordult.

Együttműködés az irodalomért

A kortárs magyar szerzők ismertségének növelését célozza az a megállapodás, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a külhoni magyar irodalmi szervezetekkel és műhelyekkel kötött meg a nemzeti összetartozás napján – mondta Erős Kinga, a Magyar Írószövetség titkára az MTI szerint, utalva arra, hogy a napokban Széphalmon, Orbán Viktor részvételével tartott tanácskozáson végre sikerült átbeszélni az irodalmi élet 30 éves problémáit. Mint mondta, az egyeztetésre azért került sor, mert régóta gond, hogy a kortárs irodalom nem tud eljutni a kistelepülésekre és a határon túlra. A műhelyek PIM által létrehozandó Petőfi Irodalmi Ügynökség munkáját segítik majd – tette hozzá. (PG)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom