Kultúra

Irodalmi elismeréseket osztottak az Ibériai-félszigeten

Asztúria hercegnője és Camões-díj

Siri Hustvedt amerikai írónő nyerte el idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője díjat irodalom kategóriában – jelentették be szerdán Oviedóban. A zsűri, amely ebben az évben huszonnyolc jelölt közül választotta ki Paul Auster amerikai író feleségét, méltatásában kiemelte Husvedt hozzájárulását a bölcsész- és természettudományok közötti interdiszciplináris párbeszédhez.

Irodalmi elismeréseket osztottak az Ibériai-félszigeten
Siri Hustvedt
Fotó: MH

Az 1955-ben Minnesotában született író angol irodalomból doktorált a New York-i Columbia Egyetemen, elismert szakértője az ideggyógyászatnak és a pszichoanalízisnek. Hat regény, egy verseskötet, két esszégyűjtemény szerzője, magyarul Amit szerettem címen megjelent regényéről lapunkban is írtunk 2018 őszén. Az Asztúria hercegnője díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda: idén eddig Peter Brook brit színházi rendezőnek, Lindsey Vonn olimpiai bajnok amerikai alpesi sízőnek és a madridi Prado Múzeumnak. A kitüntetettek egy Joan Miró képzőművész által tervezett szobrot és ötvenezer eurót (tizenötmillió forint) vehetnek át az uralkodótól az októberi ünnepélyes díjátadón Oviedóban. A portugál nyelvterület legrangosabb irodalmi elismerésének számító Camões-díjat is bejelentették szerdán: Chico Buarque brazil író, zenész és dramaturg nyerte el sokszínű életművéért. A 74 éves alkotó az 1964–1985 közötti brazil katonai diktatúra ellen szerzett zeneműveivel vált ismertté, nemzetközi hírnevet 1966-os A banda (A zenekar) című dala hozott neki. Buarque írt színdarabokat és regényeket is, Budapest című, magyarul 2005-ben megjelent regénye fővárosunkban játszódik. A Luís de Camões (1524–1580) portugál költőről elnevezett díjat 1989-ben hozta létre Portugália és Brazília. Az elismerés mellé százezer euró (mintegy harmincmillió forint) összeg jár. A korábbi díjazottak között van a Nobel-díjas José Saramago (1995) is, a díjat szeptemberben Lisszabonban adják át.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom