Kultúra

Átadták a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet

Elismerés

Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta idén a Halmos Béla-vándordíjat, a Halmos Béla-emlékérmet pedig Havasréti Pál, a Téka együttes bőgőse vehette át a Táncház napja rendezvény zárókoncertjén

A Hagyományok Háza tegnapi tájékoztatása emlékeztet arra, hogy a jeles népzenész és kutató emlékére alapított két díjat első alkalommal 2015-ben adtak át. Azóta minden évben egy arra méltó fiatal prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján. A Barbarossa János készítette mesterhangszert egy éven keresztül használhatja, valamint a Hagyományok Háza a következő évadban koncertlehetőséget biztosít neki a hangszer bemutatására. Emellett a díjjal pénzjutalom is jár. A Halmos Béla-emlékérmet a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület azzal a céllal alapította, hogy a szervezetet alapító elnök közösségteremtő, háttérszervező oldaláról is megemlékezzen. Az emlékérmet olyan személy kaphatja meg minden évben, aki a táncházmozgalomban kimagasló szakmai, közösségi, valamint szervezői tevékenységet nyújt. A tájékoztatás egyúttal azt is felidézi, hogy az elismerések alapítása és első átadása, azaz 2015 óta elmúlt években olyan kiválóságok kapták már meg a vándordíjat, mint Lipták Dániel, Horsa István, Nyitrai Tamás és Mihó Attila, az emlékérmet pedig eddig Ötvös Györgyi, Virágvölgyi Márta, Simoncsics János, valamint Henics Tamás vehette át.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom