Kultúra

Soltész Miklós: Jólét hit nélkül nem menti meg a nemzeteket

Hit nélkül a leggazdagabb és a legnagyobb jólétben élő társadalmaknak jövője is meg van pecsételve, erre is figyelmeztet Prokop Péter életműve - hangsúlyozta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a németországi Stuttgartban, ahol születésének századik évfordulója alkalmából kiállítás nyílt a katolikus pap-festőművész munkáiból.

Soltész Miklós:  Jólét hit nélkül nem menti meg a nemzeteket
A huszadik századi magyar szakrális művészet legnagyobb alakjai között számon tartott Prokop Péter munkásságát különleges időszakban
Fotó: MH

 A huszadik századi magyar szakrális művészet legnagyobb alakjai között számon tartott Prokop Péter munkásságát különleges időszakban, nagyhét idején mutatják be Stuttgartban - mutatott rá Soltész Miklós, hangsúlyozva, hogy a kétezer éves keresztény kultúrkörben a hit alapja éppen ebben az egy hétben sűrűsödik össze.

A Balassi Intézet stuttgarti magyar kulturális központjában rendezett kiállítás azért is fontos, mert Prokop Péter művészetének középpontja a hit és Jézus Krisztus tanítása, és ez a művészet közvetítheti azt az üzenetet a gazdaságságában szinte behozhatatlan, de hitében egyre inkább visszahúzódó német társadalomnak, hogy elveszíti erejét, lendületét, ha nem törődik keresztény gyökereivel, hagyományaival és kultúrájával - tette hozzá Soltész Miklós a tárlat megnyitója előtt az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában.

Robert Sarah guineai bíboros, a Szentszék egyik központi hatósága, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusának egy esszéjét idézve kiemelte: "az európai társadalmakra azért veszélyes az iszlám, mert ezeknek a társadalmaknak már nincsen sem identitásuk, sem vallásuk".

Ha az európai társadalmak feladják identitásukat, kultúrájukat és keresztény vallásukat, akkor a jövőjük meg van pecsételve", és jólétük, gazdagságuk "nem fogja megmenteni ezeket a nemzeteket - húzta alá Soltész Miklós. 

„Nem véletlen, hogy mi Közép-Európában oly fontosnak tartjuk a nyelv, a nemzet, a hagyomány, a kultúra és a keresztény vallás megőrzését”- mondta az államtitkár.

Prokop Péter katolikus pap, festőművész és író volt. Az 1956-os forradalom leverése után elmenekült az országból. Rómában telepedett le, és 1999-ben tért vissza Magyarországra. A 2003-ban elhunyt művész mintegy 9 ezer alkotást készített, amelyekkel nemcsak a múltra, hanem kora legújabb irányzataira építkezve igyekezte megjeleníteni mondanivalóját. 

A tárlatot a Soltész Miklós vezette államtitkárság, a Balassi Intézet, a stuttgarti főkonzulátus, a helyi magyar katolikus közösség és az alkotó életművét ápoló római magyar katolikus közösség összefogásával rendezték meg. 

Az Egy alkotó szerelem (Eine schöpferische Liebe) című kiállítás - amelynek fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes - május 11-ig látogatható a Balassi Intézet - Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központban.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom